Baltic Pride -tapahtuman kulkueeseen Latvian Riiassa osallistui 8 000 ihmistä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Baltic Pride 2018 -kulkue Riiassa lauantaina 9.6.2018 (kuva: Sergei Melkonov / Sputnik / Lehtikuva)

Vuorovuosin kolmessa Baltian maassa järjestettävä Baltic Pride -tapahtuma keräsi kulkueeseensa lauantaina noin 8 000 osallistujaa Latvian pääkaupungissa Riiassa. 

Kulkueeseen osallistui paitsi latvialaisia, myös väkeä naapurimaista Virosta ja Latviasta, sekä muistakin maista.

Pride-tapahtumaa vastaan myös osoitettiin mieltä. Asialla olivat etenkin uskonnollis-konservatiiviset voimat. Pride-kulkuetta syytettiin homopropagandan levittämisestä, uhkasta perheille ja synnistä.

Euroopan hlbti-järjestöjen katto-organisaation ILGA Europen kokoamassa maavertailussa Latviassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on EU-maiden heikoin. Maan lainsäädäntö ja viranomaiskäytännöt täyttävät ainoastaan 16 prosenttisesti järjestön määrittelemät hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvistä tavoitteista. Etelänaapuri Liettuan prosenttiluku on 21 ja pohjoisnaapuri Viron 39. Suomen vastaava prosenttiluku on 73. Latviassa yleinen asenneilmapiiri hlbti-vähemmistöjä kohtaan on Eurobarometer-selvityksen mukaan yhdessä Romanian kanssa EU-alueen kielteisin.

Kesällä 2017 Baltic Pride järjestettiin Viron pääkaupungissa Tallinnassa, jolloin tapahtuman yhteydessä järjestettyyn Tallinn Pride -kulkueeseen osallistui 1 800 henkeä. 

Kesäkuu on pride-kuukausi

Kesäkuu on viime vuosina vakiintunut "pride-kuukaudeksi". Taustalla on se, että monissa USA:n suurkaupungeissa järjestetään pride-tapahtumat nimenomaan kesäkuussa. Viikonloppuna esimerkiksi USA:n Los Angelesissa, Washington DC:ssä, Key Westissä, New Orleansissa ja Bostonissa järjestettiin pride-tapahtumat. San Franciscossa ja New Yorkissa pride järjestetään 23. kesäkuuta. 

Israelin Tel Avivissa pride-kulkue järjestettiin perjantaina ja lauantaina pride-tapahtumia järjestettiin ainakin Suomen Tampereella, Italian Roomassa, Kroatian Zagrebissa, Bulgarian Sofiassa, Romanian Bucarestissa ja Puolan Varsovassa.

Suomessa pride-kulkueet kesäkuun aikana järjestetään Kokkolassa (16.6.) ja Helsingissä (30.6.)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!