Pohjois-Irlannin Belfastissa vaadittiin samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Pohjois-Irlannin avioliittolakikampanjan tunnuslauseena on Love Equality

Järjestäjien mukaan noin 20 000 mielenosoittajaa vaati lauantaina Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa, että Ison-Britannian pääministeri Theresa May ryhtyy toimiin samaa sukupuolta olevian avioliittojen sallimiseksi Pohjois-Irlannissa. 

Mielipidetiedustelujen mukaan ylivoimainen enemmistö pohjoisirlantilaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden, mutta lainsäädännön muuttaminen on jumiutunut poliittiseen epävakauteen ja esimerkiksi Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) avioliittolakiuudistuksen vastustajat ovat käyttänyt samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustamiseen alueen rauhanprosessia varten luotua menetelmää, jolla jonkin kiistaa herättävän asian on saatava 60 prosentin kannatus edustajainkokouksessa mennäkseen läpi. Mielipidetiedusteluiden mukaan myös DUP:n kannattajien enemmistö tukee avioliittolainsäädännön uudistamista.

Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Naapurimaa Irlannissa ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot solmitaan lähiviikkoina.

Muualla Brittein saarilla avioliittolainsäädäntö on ollut sukupuolineutraali siitä lähtien, kun Britannian kruunun hallitsemiin alusmaihin kuuluva Mansaari salli samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2016. Englanti ja Wales sekä Skotlanti avasivat avioliiton homopareille vuonna 2014. Naapurimaa Irlanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2015 kansanäänestyksellä. Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lähtien, kuten Englannissa ja Walesissa sekä Skotlannissa.

PinkNews: Thousands march for same-sex marriage in Northern Ireland

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pohjois-Irlannin edustajakokouksen enemmistö tuki tasa-arvoista avioliittolakia - vastustajat käyttivät veto-oikeutta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!