Pohjois-Irlannin edustajakokouksen enemmistö tuki tasa-arvoista avioliittolakia - vastustajat käyttivät veto-oikeutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Pohjois-Irlannin edustajainkokous kokoontuu Stormontissa Belfastissa

Pohjois-Irlannin edustajakokokouksen enemmistö äänesti samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta, mutta vastapuoli torppasi päätöksen veto-oikeudellaan.

Demokraattinen unionistipuolue (DUP) käytti torppaamiseen "petition of concern" -menettelyä, jolloin käsiteltävän asian on saatava äänestyksessä vähintään 60 prosentin kannatuksen edetäkseen. Menettelyn käyttöönotto vaatii taakseen vähintään 30 edustajan tekemän esityksen puhemiehelle, ja se luotiin alkuaan Pohjois-Irlannin rauhanprosessin tarpeisiin, jotta alueen hallinnosta eri mieltä olevien tekemät säädökset perustuivat yksinkertaista enemmistöä laajempaan tukeen.

DUP torppasi tasa-arvoisen avioliittolain nyt viidettä kertaa. Pohjois-Irlannin puolueista Sinn Féin, sosialidemokraattinen puolue ja työväenpuolue ovat valmiita edistämään homoavioliittoja, mutta Demokraattinen unionistipuolue ei.

Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Naapurimaa Irlannissa ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot solmitaan lähiviikkoina.

Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lähtien, kuten Englannissa ja Walesissa sekä Skotlannissa. Englanti ja Wales sekä Skotlanti avasivat avioliiton homopareille vuonna 2014. Adoptio on ollut mahdollista Englannissa ja Walesissa vuodesta 2005, Skotlannissa vuodesta 2009 ja Pohjois-Irlannissa vuodesta 2013. Syrjintäsuoja Englannin ja Walesin sekä Pohjois-Irlannin lainsäädännössä on kattavampi kuin Skotlannissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pohjois-Irlannissa homoseksuaaliset suhteet laillistettiin vuonna 1982 ja suojaikäraja yhtenäistettiin vuonna 2009. Skotlannissa homosuhteet oli laillistettu vuotta aiemmin ja suojaikärajat yhtenäistetty vuonna 2001. Englannissa ja Walesissa vastaavat vuosiluvut olivat 1967 ja 2001.

Tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden kannatus on mielipidetiedustelun mukaan Pohjois-Irlannissa selkeä. Demokraattisen unionistipuolueen kannattajistakin lähes puolet kannattaa homoparien avioliitto-oikeutta. Pohjois-Irlannin Belfastissa yli 20 000 osoitti kesäkuun puolivälissä mieltään samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimisen puolesta.

PinkNews: Northern Irish Assembly votes for equal marriage, but DUP vetoes it
The Guuardian: Northern Ireland to vote on same-sex marriage for fifth time
Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitot

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • homo x
  • 3.11.2015, 17.48
Pahuus koettaa estää edistystä. Mitähän meidän omat pimeät voimat yrittävät vielä keksiä,aito-avioliitto viharyhmä esimerkiksi.
Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan Pohjois-Irlannissa kaksi kolmesta tukee samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon.