Alankomaissa oikeusistuin päätti: oikeus olla juridisesti ei nainen eikä mies

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Limburgin perheasioiden oikeusistuin Alankomaiden Roermondissa päätti, että oikeuskanteen nostaneella henkilöllä on oikeus olla olematta juridisesti nainen tai mies. Parlamenttia oikeusistuin kehotti hyväksymään ns. kolmannen sukupuolen.

Kanteen nostaneen henkilön sukupuolta ei pystytty määrittelemään tämän syntyessä vuonna 1961. Vanhemmat päättivät tuolloin, että lapsi rekisteröidään mieheksi, perusteenaan sen olevan lapselle helpompaa. Vuonna 2001 kyseinen henkilö kävi lääketieteellisissä hoidossa ja vahvisti sukupuolekseen naisen. Myöhemmin kävi selväksi, ettei hän koe olevansa sen paremmin nainenkaan. Sen jälkeen hän pyysi viranomaisilta mahdollisuutta sukupuolineutraaliin merkintään.

Vuonna 2007 toisen henkilön vastaavanlainen toive evättiin Alankomaiden korkeimmassa oikeudessa. Nyt tuomioistuimen kanta on, että yhteiskunnan ja lainsäädännön kehittymisen myötä aika on kypsä kolmannen sukupuolen tunnustamiselle.

Kunnes parlamentti on hyväksynyt mahdollisuuden kolmanteen juridiseen sukupuoleen, kehottaa oikeusistuin kirjaamaan tarvittaessa henkilön syntymätodistukseen sukupuoleksi tiedon, että sukupuolta ei voi määritellä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alankomaissa lapsen syntymätodistukeen on voinut vuodesta 1993 lähtien merkitä, ettei sukupuoli ole määriteltävissä. Tähän asti merkintää ei ole voinut tehdä takautuvasti.

Dutch News: Adult wins case to have Dutch birth certificate changed to ´undetermined gender´

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!