Portugalissa sukupuolen vahvistaminen helpottuu ja intersukupuolisten lasten tarpeettomat leikkaukset loppuvat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Portugali hyväksyi perjantaina lain, jonka myötä sukupuoli perustuu yksilön omaan määritelmään.

Portugal on järjestyksessään kuudes maa, jossa yksilöllä on lakiin perustuva itsemääräämisoikeus juridiseen sukupuoleensa. Presidentin vahvistamista vielä odottavan uuden lain mukaan täysi-ikäinen voi muuttaa juridisen sukupuolensa henkilön omalla ilmoituksella. Alaikäinen 16- ja 17-vuotias voi muuttaa juridisen sukupuolensa vanhempien suostumuksella.

Portugalissa on ollut mahdollista muuttaa syntymätodistuksen sukupuolimerkintää vuodesta 2011 lukien, mutta tähän asti se on edellyttänyt lääketieteellistä diagnoosia.

Portugali salli samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet vuonna 1983, ja 2000-luvulla maahan on säädetty hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavia lakeja. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustettiin vuonna 2001, avioliitot sallittiin vuonna 2010 ja adoptio tuli mahdolliseksi vuonna 2016.

Myös intersukupuolisten lasten sukuelimiin kohdistuvat ei välttämättömät leikkaukset lopetetaan, samoin laki mahdollistaa sukupuolimerkinnän jättämisen pois henkilöpapereista. Usein vastasyntynyt on määritelty kuuluvaksi jompaan kumpaan sukupuoleen ja leikkauksilla ulkoiset sukuelimet muotoillaan muistuttamaan määritellyn sukupuolen elimiä, ja usein lasta aletaan kasvattaa kyseiseen sukupuoleen liitettyjen ihanteiden mukaisesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopassa Malta, Norja, Tanska, Irlanti ja Belgia ovat aiemmin muuttaneet translainsäädäntönsä itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi.

Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.

ILGA-Europe: Portugal votes to respect the rights of trans and intersex people

4 kommenttia

"Portugali hyväksyi perjantaina lain, jonka myötä sukupuoli perustuu yksilön omaan määritelmään."

Mielenkiintoista; mitäs kaikkia sukupuolia Portugalissa sitten voi itsemääritellä?
human; ihan mitä vaan. Lisäksi juridinen sukupuoli on itsemäärittelykysymys.