Miten Venäjällä otetaan vastaan homosuhdetta kuvaava Irlannin euroviisuesitys?

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Kuvakaappaus Irlannin vuoden 2018 Euroviisuvideosta.

Irlannin euroviisuesityksenä nähdään tarina miesparista. Venäjän lainsäädäntö kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen esittäminen julkisuudessa. Venäjän television mahdollisista toimista ei kuitenkaan ole vielä tietoa. Asiaa on kuitenkin pohdittu sekä sosiaalisessa mediassa, blogeissa että perinteisissäkin tiedotusvälineissä.

Irlannin eduskuskappaleena kevään 2018 laulukilpailussa oleva Together kertoo samaa sukupuolta olevien välisestä suhteesta. Vaikka sanoitukset eivät suoranaisesti viittaa suhteen osapuolten samaan sukupuoleen, käy asia ilmi kappaleen virallisesta musiikkivideosta jossa nähdään tanssijat Alan McGrath ja Kevin O’Dwye. Videon on ohjannut Christian Tierney ja koreografioista vastaa Ciaran Connolly.

Kappaleen esittää Britain's Got Talent -finalisti Ryan O’Shaughnessy.


Vielä toistaiseksi ei ole tiedossa liittyykö kappaleen live-esityksen taustatanssijoiden koreografioihin sellaisia yksityiskohtia, jotka Venäjällä voitaisiin tulkita paikallisen ns. homopropagandalain vastaisiksi. Viime vuosina äänenpainot Euroviisujen hlbti-teemaisesta sisällöstä ovat Venäjällä koventuneet.

Eurovision laulukilpailujen säännöissä mainitaan, että kunkin osallistujamaan on näytettävä kilpailuesitykset kokonaisuudessaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroviisuissa on aiemmin nähty esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suudelmia, avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä ja drag-esitys. Lisäksi yleisöllä on kansallisten lippujen lisäksi sateenkaarilippuja liehutettavanaan. Venäjän ns. homopropagandalain syntyyn vaikuttanut Vitali Milonov on antanut laulukilpailulle liikanimen "Eurovision sodoma show". Hänen mielestään esitysten hlbti-viitteet ovat homopropagandaa.

Spekulaatioihin Venäjän TV:n reaktioista Irlannin kappaleeseen on kuitenkin vastattu esimerkiksi muistuttamalla Suomen Saara Aallon olevan avoimesti lesbo - ja virallisen videon luonteen kuvaamisella.

Irlannin esitys kilpailee samassa ensimmäisessä semifinaalissa kuin Suomen Saara Aalto kappaleellaan Monsters. Ensimmäinen semifinaali järjestetään 8. toukokuuta, toinen semifinaali 10. toukokuuta ja finaali 12. toukokuuta 2018 Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. Vuoden 2018 laulukilpailuun osallistuu yhteensä 43 maata.

PinkNews: Russia could refuse to broadcast Ireland´s Eurovision entry over gay romance
Näin Euroviisuista tuli Sateenkaariviisut
Euroviisut edistävät suvaitsevaisuutta

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • caster
  • 21.3.2018, 18.36
Sen nyt arvaa miten esitys otetaan Venäjällä vastaan. Kostonhimoisena tietenkin.

Ehkä Kiero Venäjä keksii jonkin aivan uuden myrkytysohjelman, myyvät Pohjois-Korealle jotain aivan uutta ydinasetietämystä, suunnittelevat uudenlaisia dopingkonsteja tai manipuloivat Sinun Youtube-suosituksia & Facebook-uutisia.

Kyllä Kiero Venäjä jotain keksii. Heillä kun on aikaa ja varallisuutta sellaiseen.