Kansalaisaloite parisuhdelaista kaatui Latviassa parlamentin valiokunnassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Riika, Latvia

Latviassa myös samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamista koskeva hanke on kaatunut parlamentin valiokuntakäsittelyssä keskiviikkona.

Valiokunnassa viisi äänesti aloitteen hylkäämisen puolesta ja kaksi äänesti hylkäämistä vastaan. Kaksi valiokunnan jäsenistä oli poissa.

Runsaan 10 000 kansalaisen allekirjoittama lakialoite koski Viron mallin mukaista ratkaisua, jossa parisuhteesta olisi tehty notaarin luona sopimus. Sopimuksen myötä osapuolista tulisi toistensa virallisesti tunnustettuja lähimpiä omaisia. Parisuhdesopimuksen voisivat aloitteen mukaan tehdä niin eri kuin samaa sukupuolta olevat parit.

Nykytilanteessa naimattomien parien osapuolia ei tunnusteta toistensa omaisiksi esimerkiksi toisen joutuessa sairaalaan, eikä toinen osapuoli voi tehdä kumppaninsa hoitoon liittyviä ratkaisuja. Vaikutuksia on myös perimiseen, kohteluun verotuksessa ja eräisiin muihinkin arjen kysymyksiin.

Nykytilanne on ongelmallinen nimenomaan samaa sukupuolta oleville pareille, koska vain eri sukupuolta olevilla on oikeus solmia avioliitto. Avioliitto on rajattu perustuslaissa mahdolliseksi vain eri sukupuolta oleville pareille. Aloitteen hylkäämistä vaatineissa kommenteissa parisuhdelain säätäminen nähtiin “ensimmäiseksi askeleeksi kohti samaa sukupuolta olevien avioliittoja”.

Paikallinen hlbti-järjestö Mozaika on ilmaissut pettymyksensä valiokunnan ratkaisuun.

Eri Baltian maissa vuorovuosin järjestettävä Baltic Pride -tapahtuma on kesällä 2018 Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Latvijas Sabiedriskie Mediji: Saeimas komisija noraida Kopdz?ves likuma iniciat?vu

1 kommenttia

Taisivat olla jonkin rakkauteen uskomattoman uskonnon uskovaisia, taas, nuo vastustajat.