Uusi arkkipiispa suhtautuu kielteisesti samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 12
Turun tuomiokirkko

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi valittu Espoon piispa Tapio Luoma suhtautuu samaa sukupuolta olevien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen kielteisemmin kuin hänen kanssaan vaalin toiselle kierrokselle edennyt Porvoon piispa Björn Vikström.

Luoma katsoo avioliiton olevan miehen ja naisen välisen, eikä toivo samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Hän on kuitenkin ilmoittanut, että hyväksyy kirkon tekemän päätöksen asiassa. Hän on myös todennut pitävänsä todennäköisenä, että kirkko alkaa Suomessakin vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

Vikström puolestaan haluaisi kirkolliskokouksen päättävän vihkimisten sallimisesta, mutta hän ei haluaisi jättää papeille oikeuden olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia pareja, mikäli näiden omatunto ei sitä salli.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alustavan laskennan mukaan Luoma sai runsaat 56 prosenttia äänistä. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin perjantaisessa istunnossa vahvistetaan vaalin tulos.

Arkkipiispana vuodesta 2010 toiminut Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa. Mäkinen on ilmaissut suhtautuvansa myönteisesti samaa sukupuolta olevien avioliiton kirkolliseen vihkimiseen. Hän katsoo, että asiasta on oltava kirkon yhteinen päätös.

12 kommenttia

Kirkon yhteistä päätöstä saamme odottaa. Samaa sukupuolta olevia pareja vihitaan jo nyt kirkollisin menoin. Todellinen tilanne on edennyt kirkolliskokouksessa vallitsevasta enemmistön mielipiteistä riippumatta.

Kirkolliskokous voi pitää jarrua päällä, mutta siitä huolimatta auto kulkee.