Piirioikeus hyväksyi naisparin adoptiohakemuksen Virossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tarton piirioikeus hyväksyi naisparin hakemuksen sisäisestä adoptiosta maanantaina ja samalla kumosi alemman oikeusasteen marraskuisen hylkäämispäätöksen.

Naispari on solminut parisuhdesopimuksen ja he ovat perheenä kasvattaneet lasta tämän syntymästä lähtien.

Piirioikeus katsoi alemman oikeusasteen hylkäävän päätöksen perustelut puutteellisiksi. Piirioikeuden mukaan adoption yhteydessä merkitystä ei ole sillä, kutsutaanko adoptoivaa isäksi tai äidiksi, tai miten perheessä toisia nimitetään. Piirioikeus huomauttaa, että jokaisessa adoptiossa on toimittava lapsen paras edellä, eli on tarkasteltava adoptiovanhempaa ja perhettä, heidän henkilökohtaisia ominaisuuksiaan sekä kykyä ja halua toimia vanhemapana.

Virossa myös samaa sukupuolta olevat ovat voineet tehdä parisuhdesopimuksen vuoden 2016 alusta lukien, mutta lainsäädäntö on hyvin puutteellinen, sillä parlamentissa ei ole ollut enemmistöä hyväksymään asian konkretiaan liittyvää lainsäädäntöä. Käytännössä ei ole säännöksiä parisuhdesopimuksen muodosta, niitä koskevasta virallisesta rekisteristä, perimisestä tai adoptioon liittyvistä kysymyksistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeus on kuitenkin täyttänyt lainsäädäntöön jääneitä aukkoja esimerkiksi adoption osalta: alkuvuodesta 2017 oikeus päätti, että lapsella voi olla kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa.

Ringkonnakohus rahuldas lesbipaari lapsendamisavalduse
Eesti Ekspress: Murrang kooseluseaduses: samasoolistel paaridel pole lapsendamiseks rakendusakte enam vaja, lünki täidab kohus

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!