EU:ssa puhuttu Itä-Euroopan HLBTI-tilanteesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Joukko Euroopan parlamentin jäseniä on lähettänyt tänään kyselyn komissiolle Venäjän homojen ja lesbojen kokoontumisoikeuksista. Viime vuosina kaikki HLBTI-mielenilmaukset on estety poliisivoimin ja kielletty jo etukäteen. Tuomioistuimet ovat pitäneet viranomaisten määräämiä kieltoja lain mukaisina. Venäläiset aktivistit ovat kannelleet asiasta myös ihmisoikeustuomioistuimeen Strassbourgiin, mutta siellä asiaa ei ole otettu käsittelyyn. Vain puolalaisten valitus on johtanut päätökseen. Tämän vuoden marraskuussa venäläiset gay-aktivistit kääntyivät asiassa Ranskan presidentin ja komission puheenjohtajan puoleen. Presidentti Medvedev oli juuri tulossa huippukokoukseen, jossa käsiteltiin Venäjän ja EU:n suhteita.

Nyt europarlamentaarikot kyselevät Euroopan komission Jose Manuel Barrosolta, nostettiinko tätä asiaa keskusteluissa esiin huippukokouksessa 14. marraskuuta, ja onko komissiolla haluja nostaa HLBTI-väen asiat esiin seuraavassa yhteistapaamisessa Venäjän kanssa. Lisäksi tiedustellaan, onko komission mielestä hyväksyttävää se, mitä Moksovan pormestari puhui homojen kohtelusta euroviisukisojen aikaan.

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Valko-Venäjän tilanne on aiheuttanut keskustelua EU:ssa. Valkovenäläiset gayaktivistit kääntyivät EU-komission puoleen 18. marraskuuta. Komissio vastasi 9. joulukuuta, ja kirje on tullut julkisuuteen tänään. Sen mukaan EU:n komissio on nostanut esiin ihmisoikeuskysymykset valkovenäläisten viranomaisten kanssa käydyissä keskusteluissa, ja luvataan, että ne kysymykset säilyvät käsittelylistalla, kun EU ja Valko-Venäjä käyvät neuvotteluja.

(GayRussia.ru)

1 kommenttia

Sinänsä näissä uutisissa ihmetyttää aina, että mitä Venäjällä gayaktivistit olettavat Euroopan Unionin voivan tehdä heidän asiansa edistämiseksi. EU:lla kun ei ole erityistä valtaa Venäjällä, joten nämä tällaiset kantelut ja valittamiset on vähän... epämääräisesti suunnattuja. Toisaalta on todella tärkeää pitää Euroopan päättäjät hereillä, kun meidän omassakin EU-piirissä on ihmisiä, joiden mielestä homous pitäisi kieltää.