Sveitsi: Homopariskunnalle sama sukunimi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Bundesrat ehdottaa, että sukunimilakia täydennetään niin, että myös homoparit voivat saada ilman eri operaatioita saman sukunimen. Viime kädesä kuitenkin pariskunta itse saa päättää sukunimistään. Näinhän asia on myös heteropariskuntien osalta.

Bundesratista kerrotaan, että siellä tervehditään ilolla sitä, että homo- ja heteroparit asetetaan samaan asemaan. Samalla korjataan muitakin nimilain pykäliä. Vanhassa laissa sanotaan, että jos avioparilla on eri sukunimet, vanhemmat sopivat lasten sukunimestä. Jos riitaa tulee, lapselle tulee äidin nimi. Se käytäntö katsotaan kuitenkin epätasa-arvoiseksi, ja vastaisuudessan riitatapauksissa nimiasia menee oikeuden päätettäväksi. Avioerojakin on ajateltu, samoin "patchwork-perheitä". Jos lapsella on esim. äidin tyttönimi ja äiti avioituu, voi lapsi saada äidin uuden nimen.

*****

Nimiasia on paljon emootioita herättävä asia. Se nähtiin Suomessakin sukunimilain käsittelyn aikaan. Erityisesti uskovaisiksi itseään nimittävät kansanedustajat leimasivat sukunimilain uudistukset perheiden tuhoksi. Käytäntö kuitenkin on osoittanut, että sukunimet eivät perheitä hajota. Homoliittojen vastustajat saivat lakiin rekisteröidyistä parisuhteista pykälän, jonka mukaan rekisteröidyn parisuhteen solmiminen ei oikeuta vaihtamaan sukunimeä puolison nimen mukaiseksi. Nimen voi muttaa vain normaalilla nimenmuutoshakemuksella, ja se maksaa. Heteropari saa nimenmuutoksen ilmaiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti: " Nimen voi muttaa vain normaalilla nimenmuutoshakemuksella, ja se maksaa. Heteropari saa nimenmuutoksen ilmaiseksi."

Käsitykseni (joka saattaa olla vanhentunut) on, ettei nimenmuutosta tule.

Lähde: http://www.netn.fi/197/netn_197_maak.html
"Eräässäkin tapauksessa viime syksyltä hän jopa ylpeili työstään kolmannelle, ulkopuoliselle henkilölle (nimien kanssa), kuinka oli jäljittänyt (oman tulkintansa mukaan) homoparin, joka yritti saada samaa sukunimeä. Saman kohtalon kokevat myös heteroparit. "Naimisiin on mentävä, se on ainut oikea tapa saada sama sukunimi", kuuluu tämän virkamiehen "lain henki"."
En ole perehtynyt nimiasiaan. Monet sukunimet ovat suojattuja. Sellaista ehkä ei saa rahallakaan, vaan ainoastaan avioliitolla. Tässä on tasa-arvo-ongelma, joka on luotu eduskunnassa harkiten ja tarkoituksellisesti.