Ihmisoikeustuomioistuin päätti: lesbolla ei ole oikeutta isyysvapaaseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti torstaina, että ranskalainen lesbo, jonka naispuoliso sai lapsen, ei ole oikeutettu isyysvapaaseen. Hän voi kuitenkin Ranskassa anoa ”hoitovapaata”.

Kyseessä on vanha kiista. Lapsi oli syntynyt jo vuonna 2004. Ranskan lakien mukaan isälle oli tarjolla 11 päivää isyysvapaata. Sitä ei kuitenkaan myönnetty synnyttäneen naisen naispuoliselle puolisolle. Asia kiersi eri viranomaisten ja oikeuden kautta ja päätyi valituksena Strassburgin ihmisoikeustuomioistuimeen. Valittaja moitti, että kyseessä on hänen sukupuoleensa ja seksuaaliseen suuntatumiseensa kohdistuva syrjintä.

Ihmisoikeustuomioistuimen tuomarit eivät nähneet asiassa syrjintää (päätös EGMR, Az. 46386/10 ). Valittaja oli tilanteessa, joka muistutti biologisen isän tilannetta, mutta eri tavalla kohtelu oli laillista. Isyysloma luotiin, jotta isät ottaisivat enemmän vastuuta lapsistaan.

Vuodesta 2012 Ranskassa on kuitenkin käytössä ”hoitovapaa”. Siinä on samat edut kuin isyysvapaassa ja se sopii valittajan tilanteeseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!