Sana "transgender" kiellettyjen sanojen listalle USA:n terveysviranomaisen budjettidokumenteissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
CDC on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä.

Yhdysvalloissa tartuntatautien ehkäisystä vastaava CDC-virasto joutuu jatkossa välttämään budjettipapereissaan sanaa "transgender" ja kuutta muuta sanaa. The Washington Post kertoo virkamieslähteisiin viitaten taustalla olevan Trumpin hallinnon ohjeistuksen, josta kerrottiin torstaina joillekin CDC:n korkea-arvoisille viranomaisille.

CDC:n budjettiluonnoksia on lehden tietojen mukaan palautettu asian vuoksi korjattavaksi. CDC ja maan budjetista vastaava virasto eivät virallisesti ole kommentoineet listan olemassaoloa. Sosiaali- ja terveysasioista vastaava ministeriö on ilmaissut kyseessä olevan väärinymmärryksen.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (suomeksi Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset) on Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen, alkuaan malarian hillitsemiseksi.

Kiellettyjen sanojen listalla vulnerable (suom. haavoittuva), entitlement (oikeus), diversity (moninaisuus), transgender (transsukupuolinen), fetus (sikiö), evidence-based (näyttöön perustuva) ja science-based (tieteeseen perustuva).

Sanalistan julkitulo on herättänyt kritiikkiä. Huolta on esitetty CDC:n uskottavuudesta ja mahdollisuuksista tehdä tiedekeskeistä työtä. Samoin vaarantuvan nähdään myös mahdollisuudet ottaa erityisryhmien tarpeet huomioon, jos niihin viittaavia sanoja ei voi käyttää, eikä näin olle budjetoida varoja tällaisille asioille. Transsukupuolisiin liittyvien kysymysten lisäksi myös esimerkiksi hiv- ja zikavirusta vastaan taistelu sekä naisten ja sikiöiden terveyden edistämisen pelätään vaarantuvan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tieteeseen perustumisen asemesta viraston pitäisi ilmaista esimerkiksi suosituksiensa perustuvan tieteen lisäksi myös yhteisön normeihin ja toiveisiin.

Transsukupuolisten asemaan keskittyvän NCTE-järjestön perustaja Mara Keisling pelkää, että kuvatunlaiset toimet alkavat todella uhata ihmisten henkeä.

Donald Trumpin presidenttikauden alun jälkeen liittovaltion hallinnon piirissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviin käytäntöihin ja aihepiirin esilläoloon on kohdistunut paljon painetta. Esimerkiksi hlbti-teemaista tietoa on poistettu ministeriöiden ja valtionhallinnon ylläpitämiltä verkkosivuilta. CDC:tä valvova Health and Human Services -virasto poisti verkkosivuiltaan seksuaalivähemmistöjä koskettavan tietopaketin pian Trumpin presidenttikauden alettua.

Aihepiiriä ruvettiin huomioimaan näkyvästi presidentti Obaman kaudella.

The Washington Post: CDC gets list of forbidden words: Fetus, transgender, diversity

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Järki käteen
  • 18.12.2017, 0.40
Minusta olisi jo aika lopetta höpötys trans- ja muunsukupuolisista.

Ne ovat keksittyä termejä tietyille oireyhtymille, joille löytyy myös lääketieteellinen selitys. Tieteellinen selitys ei kuitenkaan sisällä mitään vaihtoehtoisdia sukupuolia vaan kiteytyvät biologiaan.

Sukupuoli selviää kromosomien perusteella, ja ne hyvin harvat ihmiset, joilla kormosomit ovat normaalista poikkeavia, omaavat edelleen karakteristisia mies/nais ominaisuuksia. Tämä on siis sukupuolen tausta eikä se muutu sanoja muuttamalla tai mielipiteillä miksikään.

Ihan oma asiansa ovat sitten miehet ja naiset, jotka kokevat olevansa väärässä kehossa. He voivat valita muuttaa ulkonäkönsä vastaamaan toista sukupuolta, mutta biologisesti he ovat edelleen sitä sukupuolta, jolla he syntyivät vaikka julkisesti esiintyvät jonain muuna.
Aika sairaaksi alkaa menemään tämä kristillinen hihhulismi Atlantin toisella puolella.