Ari-Pekka Liukkonen MTV:lle: Pukuhuoneiden homoläppä iso este avautumiselle

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 31
Ari-Pekka Liukkonen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 6. joulukuuta 2017 (kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)

Uimari Ari-Pekka Liukkonen puhuu MTV:lle antamassaan haastattelussa siitä, että huippu-urheilun piirissä homous on yhä tabu. Nyt 28-vuotias Liukkonen kertoi helmikuussa 2014 Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa homoseksuaalisuudestaan. Liukkonen on ensimmäinen miespuolinen suomalainen huippu-urheilija, joka tulee kaapista aktiiviuransa aikana.

Liukkosen mukaan Suomessa on käytännössä kaikkien lajien piirissä urheilijoita, jotka piilottelevat homoseksuaalisuuttaan. Hän kertoo haastattelussa keskustelleensa monen urheilijan kanssa, jotka harmittelevat sitä, etteivät pysty oleman avoimia omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan.

- Sitten kun pukuhuonekulttuuri on sellaista, että siellä heitetään homoläppää ja muuta, niin se tuntuu ihmisestä, joka ei ole vielä täysin sinut itsensä kanssa, helposti tosi henkilökohtaiselta, sanoo Liukkonen kertoo MTV:n haastattelussa.

Kevään 2017 kuntavaaleissa Liukkonen valittiin Jyväskylän kaupunginvaltuustoon Vihreiden listalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Suomessa käydään keskustelua mahdollisuudesta urheilla omana itsenään, avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvana. Vielä yksilölajeja vaietumpana aihepiiriä pidetään miesten jääkiekon ja muun joukkueurheilun piirissä. Asenneilmapiiristä on yritetty käydä keskustelua jo pitkään, ja esimerkiksi "homotteluun" on pyritty puuttumaan.

MTV: Pukuhuoneiden homoläppä iso este avautumiselle – Ari-Pekka Liukkonen saanut yhteydenottoja lajista kuin lajista

31 kommenttia

Pienetkin eleet ja sanat saattavat olla hyvin loukkaavia. Puhutaan mikroaggressioista. Niitä harrastavat vähättelevät sanomisiensa ja tekemisiensä merkitystä. Henkilölle, joka on saanut kokea tuollaista pitkäänkin, kokemus voi olla hyvin kipeä.

Mielestäni tuollaiseen pitää puuttua ja sellainen lopettaa tavalla taikka toisella.
Kannattaisiko homon kehittää paksunahkaisuuttaan, ja reaktiotaan, ettei ihan vähästä älähtäisi. Olen itsekin joutunut vihjailun kohteeksi opiskelun, työelämän ja kuntoilun parissa, mutta olen kehittänyt itselleni teflonkuoren, joka antaa vaikutelman, etten ymmärrä vihjettä, enkä reagoi siihen mitenkään. Tämä on pannut monta kertaa läpänheittäjän ihan ymmälle, ja läpänheitto loppuu siihen. Saattaa olla, että tekniikkani toimii parhaiten silloin, kun viitteet kohteen homoudesta on vasta epäilyn asteella.