Tansaniassa suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kiristyy

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on muuttunut Tansaniassa entistäkin torjuvammaksi sen jälkeen kun John Mgufulista tuli presidentti vuonna 2015.

Miesten väliset seksuaalisuhteet ovat Tansaniassa lailla kiellettyjä, ja "luonnottomasta lihallisesta suhteesta" voidaan rankaista jopa elinkautisella vankeustuomiolla. Viime aikoina pidätykset ovat lisääntyneet merkittävästi.

Naisten välisiä suhteita ei ole kielletty. Silti sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla intiimisti toisiaan kohtaan käyttäytyneet naiset ovat johtaneet viranomaisten toimintaan: toinen naisista on otettu kiinni ja toista etsitään. Naiset esiintyivät juhlissa kuvatussa videossa suudellen, toisiaan kosketellen, ja sormuksen toinen nainen antoi toiselle sormuksen.

Seksuaali- ja sukupuolien asemaa edistävät kansalaisjärjestöt on ajettu ahtaalle. Kaikenlainen hlbtiq-aktivismi voi johtaa ongelmiin viranomaisten kanssa. Esimerkiksi lokakuussa poliisi pidätti 13 miestä, jotka olivat kokoontuneet keskustelemaan hlbtiq-vähemmistöjen oloja kiristäneestä nykypolitiikasta. Syytettä ei ihmisoikeuslakimiehiä kohtaan kuitenkaan lopulta nostettu.

Viranomaisten koventuneet otteet haittaavat hiv-valistusta ja muuta hivin leviämistä suitsimaan pyrkivää työtä. Aids-klinikoita esimerkiksi on suljettu, koska niiden on katsottu "edistävän" homoseksuaalisuutta. Runsaan 50 miljoonan asukkaan Tansaniassa arvioidaan olevan lähes puolitoista miljoonaa hi-viruksen kantajaa - se on noin kolme prosenttia väestöstä. Vuonna 2016 arvioiden mukaan 33 000 henkeä kuoli aidsista johtuviin sairauksiin.

PinkNews: Woman arrested for gay kiss in Tanzania after being filmed at a part
Tansaniassa uhataan julkistaa verkossa seksiä myyvät homoseksuaalit
The Guardian: Tanzania illegally detains human rights lawyers for ´promoting homosexuality´

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta