Vieraana Bok-o-bok -leffafestareilla Pietarissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Viikko sitten Pietarissa järjestettiin perinteinen Bok-o-bok -elokuvatapahtuma ("Side by Side"). Suomesta kutsuttuna vieraana oli Amnesty ja MSC -aktiivi Antti Kauppinen. Myös Conchita Wurst oli kutsuttu juhliin.

Antti Kauppinen kertoo, että hän oli puhumassa Tom of Finland -näytökseen liittyen suomalaisesta nahkahomohistoriasta. Festivaaliporukan kanssa vietettiin iltaa pietarilaisessa baarissa ja aamulla taas palattiin festivaalipaikalle katsomaan leffoja. Mitään vastamielenosoituksia ei ainakaan silloin näkynyt lähistöllä. Järjestäjät olivat tarkkoja siitä, että ulkomaisilla vierailla oli järjestäjien tekemillä kutsuilla hankitut viisumit. Periaatteessa poliisilla olisi esim. turistiviisumilla tulleen puhujan huomatessaan oikeus sulkea festivaali laittomana. Antti Kauppiselta ei kuitenkaan kukaan kysynyt passia festivaaleilla nähtäväksi ja muutenkin tunnelma oli avoin ja iloinen.

Aikaa jäi myös turismiin. Oli käytävä museoissa ja ostoksilla vanhan tavaran liikkeissä. Antti kertoo suureksi intohimokseen neuvostoliittolaiset uudenvuoden kuusenkoristeet.

Ja näin Antti kertoo Pietarin tunnelmista:

Minäkin kävelin yöllä miehen kanssa käsikädessä Pietarin keskustassa ja mitään ei tapahtunut. Miljoonakaupungit on miljoonakaupunkeja, mutta maaseutu on sitten eri asia. Ja sehän on Venäjän ortodoksisen kirkon täysin masinoima tämä homopropagandalaki ja kaikki "perinteiseen venäläisyyteen ei kuulu seksuaalivähemmistöt" -horina. Samahan se oli silloin, kun Margaret Thatcherin valtakaudella tuli samanlainen laki voimaan Englannissa, niin sen taustalla oli hänen ortodoksijuutalainen avustajansa, joka uskonnollisuutensa takia vihasi homoutta. Ja sai aikaiseksi lain, joka nosti Englannin kouluväkivaltatilastot ihan uudelle tasolle. Kun opettajat eivät saaneet lain mukaan sanoa: "Alkää hakatko Andrewta sen takia, että hän on homo". Ja edelleen Englannissa on valtavat kouluväkivaltaongelmat vaikka homouden kertomisesta lapsille kieltävä laki saatiinkin kaadettua jo kymmenisen vuotta sitten. Että pitkät on hännät paskalla lainsäädännöllä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Myös itävaltalainen Conchita Wurst vieraili elokuvajuhlilla. Hän pääsi venäläisiin lehtiuutisiin. Hallitusta lähellä oleva Regnum-uutistoimisto kuvaa Wurstia heteromieheksi, jolla on vaimo ja kaksi lasta. Se oli ns. valeuutinen. Uutinen oli kuitenkin perinpohjainen. Valeuutisen mukaan Wurst asuu pienessä kylässä Wienin lähellä. Juttua mies-puolisosta ja homoudesta hän kertoo vain medialle. Valeuutisen mukaan hän on kuitenkin kunnioitettava perheenisä.

Liberaali media haastatteli Wurstia ja puhuttiin myös hlbtiq-oikeuksista. Ria Novosti kertoi, että Wurstiin ovat tehneet vaikutuksen erityisesti Pietarin monet palatsit ja hän haluaisi ostaa niistä yhden. Virkaa tekevä pääministeri kommentoi asiaa Facebookissa ja Twitterissä. Vt. pääministeri muisteli, miten 1800-luvulla Pietarissa oli paljon parrakkaita aatelisia. Ehkä tulevaisuudessa saadaan turistikierros palatsiin, jossa oppaina on kaksi parrakasta naista. Myöhemmin vt. pääministeri poisti netistä viestinsä.

Conchita Wurst oli nyt ensi kertaa Venäjällä. Hän oli mukana filmijuhlien päätöstapahtumassa ja palkintojenjaossa sekä illalla iltajuhlassa.

Viime vuosina pietarilaisten filmijuhlaa on toistuvasti häiritty sekä viranomaisten että nationalistien ja ortodoksien taholta.


Muualla Venäjällä runsaasti homovastaista väkivaltaa

Uutissivustoilla kerrottiin viime viikolla, että viharikokset hlbtiq-ihmisiä vastaan ovat voimakkaasti lisääntyneet. Väkivallanteot homo- ja trans-ihmisiä kohtaan ovat kaksinkertaistuneet. Murhia on ollut runsaasti. Syyksi mainitaan ns. homopropagandalaki, joka tuli vomaan vuonna 2013. Asiasta kertoo oikeudenkäyntiasiakirjoihin pohjautuen Center for Independent Social Research. Tutkimus tehtiin jo kesällä, mutta vasta nyt se on noussut uutisaiheeksi. Tutkimuksessa käytiin läpi 250 oikeustapauksen asiakirjat vuosilta 2010-2015. Viharikosten lisääntyminen näkyy alla olevasta taulukosta, vasen sarake vuosi ,seuraava sarake tapausten kokonaismäärä. Esim. vuonna 2015 oli 65 tapausta. Useimmat väkivaltatapaukset kohdistuivat homomiehiin ja perusteena oli miehen oletettu homoseksuaalisuus. Lesboja kohtaan oli kahdeksan väkivaltatapausta, transihmisiä kohtaan kaksi tapausta. Väkivallantekoihin laskettiin vain vakavat tapaukset, mutta ei esim. solvaamista, yms. Läheskään kaikista oikeuden pöytäkirjoista ei luultavasti löydy mainintaa viharikoksesta, joten todelliset luvut saattavat olla paljon korkeampia.

Murhia on ollut runsaasti, suunnilleen sama määrä kuin USAssa. Murhat näkyvät kuvan kolmantena sarakkeena, neljännessä sarakkeessa ovat muut väkivallanteot ja viidennessä sarakkeessa ryöstöt. Oikeanpuoleinen sarake kertoo murhista, joiden syiksi voi olettaa homoutta.


Tutkijoiden päätelmä on, että väkivalta HLBTI-ihmisiä kohtaan Venäjällä on systemaattista. Vuoden 2013 jälkeen luvuissa on näkynyt selvä nousu. ”Tekijät ovat olleet aggressivisempia eivätkä pelänneet seurauksia. Monet väkivallan tekijöistä pitävät tekoaan urotyönä”, kertoo Svetlana Saharova venäläisestä LGBT Network järjestöstä Reutersille.

Vuonna 2013 Venäjällä levisi "Occupy Pedophilia" -toiminta, jossa miehiä houkuteltiin tapaamisiin ja vastassa oli jengi, joka pahoinpiteli ja nöyryytti uhrejaan. Näitä oli monissa kaupungeissa, mutta vain harvoissa kaupungeissa he joutuivat oikeuteen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!