Seuraako Itävalta perässä: ”kolmas sukupuoli” noussut poliittiseen keskusteluun

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Itävallan tv:n aamuohjelmassa kerrottiin perjantaina 10.11.2017, että Itävallan sosialidemokraatit SPÖ ja liberaalit NEOS haluavat käyttöön kolmannen sukupuolikategorian Saksan tapaan. Puolueet haluavat asiasta pikaisen päätöksen parlamentissa.

Jo aikaisemmin kolmatta sukupuolta ovat vaatineet oikeusasiamies (Volksanwaltschaft) ja kanslerinviraston bioetiikkakomissio. Nyt kuitenkin sosialidemokraatit SPÖ ja mahdollisesti myös liberaalit NEOS haluavat pikaisen aloitteen Nationalratissa eli parlamentissa. Itävallan Perustuslakituomioistuimen (VfGH) kanta asiaan saadaan vasta 2018.

Oikeistolainen kansanpuolue ÖVP ei ole ottanut aamu-tv:n mukaan asiaan kantaa. Populistinen Vapauspuolue FPÖ on ottanut asiaan kielteisen kannan: ”Ihmiset, jotka eivät löydä sukupuoltaan, jäävät määrittämättä”.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Itävallassa syntyy vuosittain 30 lasta, joiden sukupuoli ei vastaa perinteistä miehen tai naisen sukupuolta. Lääkäri luokittelee heidät kuitenkin joko miehiksi tai naisiksi.

Interskupuolisten ihmisten yhdistyksen (Vimö) edustaja sanoo, että on korkea aika tunnustaa niidenkin ihmisten oikeudet, jotka eivät mahdu kunnolla mies- tai naiskategorioihin. Sukupuolen merkinnän tulisi perustua vapaaehtoisuuteen ja noudattaa sitä, mitä kyseinen henkilö itse ilmoittaa sukupuolekseen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!