Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Heteroparit eivät voi valittaa, jos homoille on tarjolla erillinen rekisteröity parisuhde

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ei ole syrjivää, jos homopareille on tarjolla ylimääräinen avioliittoinstituutio eli rekisteröity parisuhde. Kun avioliiton omainen instituutio on tarjolla vain homoille, se ei syrji heteropareja. Heteroilla on joka tapauksessa avioliitto.

Päätös tehtiin äänin 5-2. Itävaltalainen pari oli valittanut maansa käytännöstä. Helga Ratzenböck ja Martin Seydl olivat jättäneet vuonna 2010 kotikaupunkinsa Linzin viranomaisille anomuksen rekisteröidystä parisuhteesta. Se olisi heidän mukaansa ollut sopivampi ja modernimpi, ”kevyt avioliitto”. Hakemus torjuttiin Itävallan kaikissa viranomais- ja oikeusasteissa.

Itävallassa oli juuri otettu käyttöön rekisteröity parisuhde samaa sukupuolta oleville pareille. Sillä haluttiin varmistaa homo- ja lesboparien oikeudellisesti tasa-arvoinen asema. Samalla päätettiin, että samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Heteropareille on kaiken aikaa ollut käytössä avioliitto. Heteroparin valituksessa ihmisoikeustuomioistuimelle ei ole tarkemmin määritelty, missä asioissa heitä on syrjitty.

Ihmisoikeustuomioistuin on monessa päätöksessään todennut, että avioliitto ja rekisteröity parisuhde kuuluvat kunkin jäsenvaltion, siis "kansallisvaltion" päätettäviin asioihin. Vain Kreikan osalta tehtiin päätös vuonna 2013, että rekisteröity parisuhde on ulottettava myös homo- ja lesbopareihin. Vuonna 2015 päätettiin, että Italian on tarjottava homopareille oikeudellinen tunnustus. Ihmisoikeustuomioistuin ei voi pakottaa mitään valtiota ottamaan käyttöön samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Ihmisoikeustuomioistuimen päätös

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta