"Soinin raivokohtaukset liittyivät yleensä seksuaalivähemmistöjen asioihin" - Eerola

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6
Lauri Nurmi avasi teostaan 24.10.17 Intokustannuksen järjestämässä esittelyssä Akateemisessa kirjakaupassa.

Toimittaja Lauri Nurmen kirja perussuomalaisten hajoamisesta (Intokustannus) tiivistää myös kuvaa puheenjohtaja Timo Soinin asenteesta seksuaalivähemmistöihin ja hänen uskonnollisuudestaan. Kirjasta välittyy kuva puoluejohtajasta, jolle valitsemansa versio kristillisyydestä on laki.

Kansanedustaja Juho Eerola kertoo kirjassa "Soinin raivokohtausten" lisääntyneen, mitä pidemmälle hänen kautensa eteni. "Yleensä ne liittyivät seksuaalivähemmistöjen asioihin. Jos joku edes huumorin varjolla käsitteli avioliittoasiaa, Soini saattoi pillastua totaalisesti", Eerola sanoo. Hän katsoo kirjassa, ettei avioliittoasia ollut suurimmalle osalle eduskuntaryhmän jäsenistä tärkeä.

Eerola muistaa kerran kirjoittaneensa avioliittolakia käsitelleessä sisäisessä muistiossa olevansa "puolueen soturi", joka äänestää puolueen linjan mukaisesti, mutta hänelle ei olisi ongelma, jos perussuomalaiset muuttaisivat kantaansa. "Soini tuli lankoja pitkin ja huusi minulle, että en hänen mielestään ottanut asiaa vakavasti".

Viime kesänä Lauri Nurmelle antamassaan pitkässä haastattelussa Soini kiistää kuitenkin, että uskonnollisuus olisi hänen puoluejohtajuuttaan leimannut. Hän katsoo, että suuri kannatus johtui siitä, että "suomalainen haluaa asiaansa ajamaan kaverin, joka uskaltaa olla omaa mieltään". Soini viittaa tiukkaan aborttilinjaansa, joka ei ole suosiota haitannut, vaan ollut osoituksensa hänen linjallaan pysymisestään.

Lauri Nurmen kirja on seikkaperäinen kuvaus perussuomalaisten kehityksestä sekä Soinin ja Halla-ahon välien kiristymisestä viime vuosikymmenen lopulta saakka. Kirja kertoo myös aiemmin julkaisematonta tietoa kesän 2017 hajaannuksen ja hallitusoperaation vaiheista ja taustoista. Nurmi pääsee syvällisen lähelle Soinia kirjan loppuhaastattelussa jättäen samalla kuitenkin haastateltavalle selkeästi oman tilan. Haastattelun paikaksi Soini oli suonut virkahuoneensa, jossa toimittajavieraita ei usein nähdä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Soini arvioi, että Halla-ahon johdolla "perussuomalaiset on tästä eteenpäin, joka asiasssa kuin varpusparvi". "Äityiyslaista Niikko höyryää yhä, Tavio äänestää toisin. Halla-aho sanoo homoliitoista, että niistä ei olisi pitänyt olla yhtenäistä linjaa. Tämä tulee tapahtumaan joka asiassa".

Toimittaja Nurmi ei kuitenkaan näe Soinin ottaneen kovin raskaasti entisen puolueensa tai sen eroajaryhmänkään kantojen lieventymistä suhtautumisessa vähemmistöihin ja perhekysymyksiin. Vastauksena ranneliike.netin kysymykseen Nurmi arveli työn ulkoministerinä nyt antavan Soinille merkityksellistä elämän sisältöä riittävästi.

Lauri Nurmi on Lännen Media -uutistoimiston palveluksessa. Toimisto palvelee ryhmää läntisen Suomen maakuntalehtiä.

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • karhumiäs
  • 25.10.2017, 9.24
Selvää pinkkipesua havaittavissa Eerolan sanomisissa. Uskoo, ken haluaa. Totuus on kuitenkin, että puolue on ollut, Soinin myötävaikutukselle, ja on edelleen nuoriso-osastoaan myöten Suomen sateenkaariväkivastaisin puolue. Tasa-arvon ja mielipideilmaston kehityksen neliraajajarrutuksessa kilpailee PS:n kanssa vain KD.
Aikanaan koko hlbti-aihepiiri oli perussuomalaisten keskuudessa tyystin vaiettu asia. Hissukseen orastavaa moniäänisyyttä on ollut havaittavissa. Ei tässä varmaan voi hurraa-huutoihin valmistautua, mutta... kun asioista aletaan puhua, on puolet työstä tehty.