Vihreiden supertappio Itävallan vaaleissa johti Ulrike Lunacekin vetäytymiseen Europarlamentista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Itävaltalainen politiikko ja hlbtiq-aktivisti Ulrike Lunacek ilmoitti eilen, että hän eroaa Europarlamentista. Myös Itävallan vihreiden johdossa oleva Ingrid Felipe jättää paikkansa. Syynä on vihreiden totaalinen häviö parlamenttivaaleissa viikonloppuna.

Lunacek valittiin Europarlamenttiin vuonna 2009. Vuoden 2013 EU-vaalien jälkeen hänestä tuli Europarlamentin varapuhemies. Ulrike Lunacek oli mukana johtamassa parlamentin poliittisten ryhmien välistä yhteistyöelintä hlbtiq-kysymyksissä, ns. intergroupia. Lunacek on ollut aina valmis kritisoimaan homovihamielisiä poliittisia piirejä, mm. Unkarin Viktor Orbánia.

Vuosina 1999-2009 Lunacek oli Itävallan parlamentissa. Hän oli siellä ensimmäinen lesbopoliitikko.

Perussyy Lunacekin erolle on kurjaakin kurjempi menestys parlamenttivaleissa viikonloppuna. Vihreät menettivät yli 8% äänistään ja jäivät parlamentin äänikynnyksen alapuolelle. Eniten ääniä hävisi sosialidemokraateille, mutta myös Vihreistä eronneelle Pilzin listalle, joka pääsi parlamenttiin.

Itävallan hlbtiq-aktiivit valittavat Lunacekin vetäytymistä.

5 kommenttia

Vihreät tekivät Itävallassa huonosti, kun jakautuivat, mikä aiheutti heille kannatuksen osuutta pienemmän edustuksen parlamenttiin. Olisi kannattantu pysyä yhtenä joukkona ja saada yhteisvoimin isompi osuus vaaleissa. Toisaalta samaa kuin 2 x takiaispuolueet-persuilla Suomessa.
En ymmärrä europarlamentista vetäytymistä. Europarlamentissa olo ei liity näihin vaaleihin mitenkään.