Seinäjoella rangaistiin pappeja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä - tuomiokapitulilla jalkapuut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkona 18.10. kahden papin rangaistuksesta siitä, että nämä olivat vihkineet samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon.

Seinäjokelainen Henna Salo ja jyväskyläläinen Eeva-Kaisa Rossi saivat kirjalliset varoitukset.

Tuomiokapituli totesi, että pastorit ovat tietoisesti toimineet vastoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kantaa, Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupaustaan. Tämän johdosta tuomiokapituli antoi Salolle ja Rossille yksimielisesti kirjallisen varoituksen.

- On valitettavaa, että asioita joudutaan ratkaisemaan tällä tavalla. Pappislupaus ja sitoutuminen kirkon järjestykseen ovat kuitenkin olennaisia velvoitteita. On meidän kaikkien yhteinen etu, että pidämme kiinni yhteisesti sovitusta ja antamistamme lupauksista, piispa Simo Peura toteaa hiippakunnan sivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Tuomiokapitulin perusteluista huolimatta kirkon kanta avioliittokysymyksessä ei ole selkeä, sillä kirkolliskokous ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä puoleen eikä toiseen kirkon avioliittokäsitystä samaa sukupuolta olevien parien kohdalla. Kirkon piispainkokous sen sijaan ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Päivän aikana Seinäjoella järjestettiin asiaan liittyvä mielenilmaus. Mielenilmauksen järjestäneet papit Kai Sadinmaa ja Ilkka Sariola olivat jalkapuineen tukemassa Saloa ja Rossia sekä osoittamassa mieltään samaa sukupuolta olevien kirkollisen avioliitton vihkimisen puolesta. Mielenilmauksessa Lakeuden Ristin kirkolta aamu kymmeneltä jalkapuita kantaen lähtenyt kulkue eteni muutaman sadan metrin matkan Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulille, jossa kaikki mielenilmaisuun osallistuneet saivat itse istua jalkapuuhun. Kello 15 paikalla toimitettiin myös sateenkaarimessu.

Myös vastamielenosoittajia oli liikkeellä. Paikallaolijat kertoivat näiden käyttäytyneen hetkittäin aggressiivisesti, huutelemalla ja heittelemällä pahvista tehtyjä kylttejä jalkapuissa istuneiden jalkoihin.

Jalkapuu oli yleisesti Suomessakin käytetty häpeärangaistuksen väline, johon rangaistusta kärsivä kytkettiin julkiselle paikalle. Erityisesti kirkko hyödynsi sitä kirkkokurista lipsumisesta ojentamiseen. Suomessa jalkapuurangaistus oli käytössä vuoteen 1848 asti.

Lapuan hiippakunta: Tuomiokapituli antoi kahdelle papille varoituksen

4 kommenttia

  • 2 / 4
  • mie vaan.
  • 19.10.2017, 5.53
Myös kirkon on noudatettava suomenlakia. suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki ja siitä ei ole mielestäni oikeus, yhdelläkään papilla kieltäytyä.