Euroopan neuvosto haluaa kieltää intersukupuolisten vauvojen ei-välttämättömän sukuelinkirurgian

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Yksi intersukupuolisuuden symboleista on käytössä intersukupuolisuus.fi -infosivustolla.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa Euroopan neuvoston 47 jäsenmaata kannustetaan kieltämään intersukupuolisten vauvojen lääketieteellisesti ei-välttämätön sukuelinkirurgia.

- Päätöslauselma ottaa kantaa erittäin rajuihin ihmisoikeusloukkauksiin. Lapsella on syntyessään oikeus olla joutumatta lääketieteellisesti turhiin leikkauksiin. Kyse on lapsen oikeuksien toteutumisesta, sanoo Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr).

Päätöslauselma kannustaa jäsenvaltioita kieltämään intersukupuolisten vauvojen lääketieteellisesti ei-välttämättömän sukuelinkirurgian ja helpottamaan intersukupuolisten mahdollisuutta sukupuolen juridiseen vahvistamiseen. Päätöslauselmassa nostetaan esiin myös riittävän psykososiaalisen tuen tarve intersukupuolisten lasten vanhemmille ja intersukupuolisille ihmisille itselleen.

Intersukupuolisuudella tarkoitetaan niitä fyysisiä tiloja, joissa yksilön keho ei vastaa normatiivisia oletuksia sukupuolitetuista kehoista. Intersukupuolisuuden takana on erilaisia geneettisiä, kromosomaalisia, sukurauhasiin liittyviä tai hormonaalisia tekijöitä.

Suomessa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa edistämään pyrkivä Trasek kritisoi intersukupuolisten vauvojen genitaalien leikkaamista oletetuksi miehen tai naisen genitaaleiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Joissain tapauksissa genitaalikirurgia on lääketieteellisesti tarpeellista, mutta monesti sitä tehdään kosmeettisista syistä. Kirurgi ei voi tietää mihin sukupuoleen ihminen tuntee kuuluvansa aikuisena ja intersukupuolisten vauvojen kosmeettiset leikkaukset rikkovat heidän kehollista koskemattomuuttaan, todetaan Trasekin verkkosivuilla.

Trasekin verkkosivuilla todetaan, että puhtaasti kosmeettisista leikkauksista on osittain jo luovuttu, kun niiden ei ole katsottu olevan lapsen parhaaksi. Järjestö muistuttaa, että leikkauksia silti jatketaan edelleen ympäri maailmaa, sillä perinteiset sukupuolikäsitykset ohjaavat vahvasti näkemyksiä siitä, mikä on lapsen etu.

- Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden edistämiseksi vaaditaan toimia. Tarvitsemme myös monipuolisen tiedon lisäämistä intersukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta, sanoo Parviainen.

Eduskunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa todetaan, että Suomessa valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE on ehdottanut muun muassa, että intersukupuolisten lasten kirurgisesta sukupuolen muokkauksesta pidättäyttäisiin siihen saakka, kunnes lapsi tai nuori pystyy ottamaan siihen itse kantaa.

Euroopan neuvosto koolla Ranskassa

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.

Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista. Yleiskokous oli koolla Ranskan Strasbourgissa 9.-13.10.2017.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous: Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people
Eduskunta: Euroopan neuvostolta vahva tuki intersukupuolisten ihmisoikeuksille
intersukupuolisuus.fi

1 kommenttia

Hurraa. Hyvä EU :)

Tämä on ensiaskel kaikenlaisen ei-lääketieteellisen vauvojen ja pikkulasten sukuelinkirurgian kieltämiseksi. Mielestäni esimerkiksi ei-lääketieteellinen poikien ja tyttöjen ympärileikkaus pitäisi myös kieltää koko EU:n laajuisesti tai ainakin vähintään Suomessa.

Vanhemmilla ei tule koskaan olla oikeutta lastensa kehoihin!
Ei sen osalta että voisivat niitä mieleisekseen leikellä kuin senkään osalta että voisivat evätä lastaan saamasta itselleen vättämätöntä terveydenhoitoa (esim. sukupuolenkorjaushoidot transnuorilla). Hoitopäätökset ovat vain ja ainoastaan lasten ja terveydenhoitoyksiköiden oma asia.

Kommenttia muokattu: 15.10.2017 klo 06:19