Viron kirkon moniäänisyys homokeskustelussa lisääntyy - ja parisuhdelakikeskustelu ryöpsähti laajemminkin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Viron pääkaupungin Tallinnan silhuettia hallitsevat pilvenpiirtäjien ohella monien kirkkojen tornit. Vaikka Viro on hyvin maallistunut, ovat asenteet monissa asioissa neuvostomiehityksen jäljiltä yhä vanhoillisia.

Viron luterilaisen kirkon piirissä ja ympärillä on käynnistynyt keskustelu suhtautumisesta samaa sukupuolta oleviin pareihin. Samalla keskustelu parisuhdelaista lämpeni uudelleen laajemminkin.

Keskiviikkona 4. lokakuuta pappi Annika Laats otti parisuhdelakia käsittelleessä Viron televisio ETV:n "Suut puhtaaksi" -keskusteluohjelmassa kantaa samaa sukupuolta olevien parisuhteille. Hänen mielestään asiaa ei pidä lähestyä moralisoinnin kautta, vaan Jeesuksen armon ja rakkauden sanoman kautta. Seuraavana aamuna arkkipiispa Urmas Viilma totesi, että pappi edustaa julkisessa keskustelussa kirkkoa ja julkisissa kannanotoissaan papin pitää noudattaa kirkon näkemyksiä. Viilman mukaan homoseksuaaliset suhteet ovat Jumalan tahdon vastaisia ja siksi syntiä. Hän toteaa kirkkonsa kannaksi sen, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen - ja katsoo tämän olevan raamatullinen näkemys asiasta.

Kannanotot käynnistivät julkisen keskustelun parisuhdelaista pitkän hiljaisuuden jälkeen uudelleen. Asian käsittely laajeni laajalti sosiaaliseen mediaan, kaikkiin merkittäviin sanomalehtiin, muihin viestimiin ja näiden verkkosivuille.

Suuri osa uskonnollisista piireistä tulleista kannanotoista on ollut Viilman konservatiivisia näkemyksiä tukevia, mutta myös Laats on saanut tukea näkemyksilleen. Virinnyttä keskustelua on kommentoinut myös Heino Nurk, joka joutui jättämään pappisviran vuonna 2010, koska oli "pappina syyllistynyt epämoraalisen käyttäytymiseen ja harhaoppien levittämiseen. Taustalla oli se, että Nurk puhui avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja oli perustamassa kristillistä sateenkaarijärjestöä.

- Jos Laats saa pitä virkansa, on kirkossa tapahtunut suurta edistystä kohti demokratiaa, toteaa Nurk.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Virossa astui vuoden 2016 alussa voimaan vain miehen ja naisen väliseksi määritellystä avioliittolaista erillinen sukupuolineutraali parisuhdelaki. Parisuhdelain puitteissa pari voi osapuolten sukupuolista riippumatta tehdä keskenään virallisen sopimuksen parisuhteestaan. Lainsäädäntö on kuitenkin yhä vaillinainen, sillä parlamentissa ei ole ollut riittävää enemmistöä säätämään tarvittavia pykäliä parisuhdesopimuksen solmimista koskevia yksityiskohtia varten tai esimerkiksi parisuhdetiedon viemiseksi viralliseen rekisteriin. Toisaalta vuoden 2017 alussa oikeus päätti, että Virossa tunnustetaan ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot, siinä missä eri skupuolta olevienkin avioliitot.

Konservatiiveilla on pyrkimyksiä kumota koko parisuhdelaki, ja asiasta on tehty lakialoite.

Keskusteluun on ottanut kantaa myös tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid, joka ei ymmärrä käytävän keskustelun vastakkainasettelua lainkaan.

- Mielestäni parisuhdelaki ei jaa Viron yhteiskuntaa. Se ei vaikuta läheskään niin moniin ihmisiin kuin eilisestä tai tänäisestä medianäkyvyydestä voisi päätellä, totesi presidentti Kaljulaid ETV:n ajankohtaisohjelman haastattelussa.

Haastattelussa presidentti kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että suuri osa Viron ihmisistä ymmärtää, ettei ole perustetta kieltää ja rajoittaa mitään niiltä ihmisiltä, jotka haluavat virallistaa suhteensa, mutta eivät voi sitä tehdä perinteisellä tavalla.

- Se ei ota yhtään mitään pois toisilta. Se ei ota yhtään mitään pois avioliittoinstituutiolta. Se ei ota yhtään mitään pois meiltä, heteroseksuaalisilta ihmisiltä. Minä en tunne sen ottavan pois mitään. Minä en yksinkertaisesti ymmärrä, että siinä olisi jotain pahaa, totesi presidentti.


Tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ja vähemmistöjen yhdenvertaisiin oikeuksiin on viime vuosina muuttunut hieman aiempaa myönteisemmäksi. Silti kielteisesti aihepiiriin suhtautuvia on enemmän kuin myönteisesti asennoituvia.

ETV: Suud puhtaks: 5

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!