Brittiselvitys: kolmannes nuorista ei-heteroita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Z-sukupolveen kuuluvista, eli 16-22 -vuotiaista brittinuorista kolmannes määrittelee itsensä muuksi kuin "täysin heteroksi", kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Ipsos Mori -tutkimuslaitoksella teettämä tuore selvitys. Useat viime aikoina tehdyt selvitykset kertovat samansuuntaisia tuloksia.

Ei-heteroksi itsensä määrittely yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä

Kolme prosenttia ikäryhmään kuuluvista vastaajista kertoi kiinnostuvansa vain samaa sukupuolta olevista, samoin kolme prosenttia vastaajista kertoi kiinnostuvansa pääasiassa omaa sukupuolta edustavista. Yksinomaan eri sukupuolta olevista kertoi kiinnostuvansa 66 prosenttia Z-sukupolven vastaajista ja 14 prosenttia kertoi kiinnostuvansa pääasiassa eri sukupuolta olevista. Yhdeksän prosenttia ikäryhmän vastaajista kertoi kiinnostuvansa yhtäläisesti kumpaa hyvänsä sukupuolta olevista.

Selvityksessä sukupuolisuus ja sen kautta myös seksuaalinen suuntautuneisuus nähtiin "binäärisenä", yksinomaan nainen ja mies -asetelmana. Selvityksessä kävi kuitenkin ilmi, että 12 prosenttia vastaajista ei koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon on tullut syntymässään määritellyksi tai ei muuten koe kuuluvansa binäärisen sukupuolimäärittelyn alle.

Biseksuaalit suurin hlbti-nuorten ryhmä - mutta useiten kaapissa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mitä nuoremmista oli kyse, sitä suurempi osuus vastaajista kuului ryhmään, joka yleensä määritellään biseksuaaleiksi. Vanhemmissa ikäryhmissä vastaavat luvut olivat selvästi pienempiä.

Moni tähän ryhmään määritellyistä ei koe tarvetta määritellä itseään nimenomaan biseksuaaliksi, vaan kokee enemmänkin olevansa muu kuin hetero. Usein tämä on tulkittu merkiksi siitä, että nuoremmissa ikäryhmissä ei enää koeta entiseen tapaan merkitykselliseksi sitä, millä tavoin ihminen on suuntautunut seksuaalisesti. Merkitsevää on se, kenen kanssa on hyvä olla.

Sukupolven Z edustajista ainakin yhdeksän prosenttia, mutta tarkastelutavasta riippuen jopa neljännes vastaajista määritteli itsensä ryhmään, joka voi kiinnostua kumpaa hyvänsä sukupuolta olevaan tai tämän sukupuolesta riippumatta.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvista Z-sukupolvea edustavien kohdalla biseksuaaleiksi määritellyt ovat suurin ryhmä, mutta selvityksen mukaan biseksuaalit ovat kaikkein useimmin kaapissa. Monet biseksuaalit kokevat, että heitä katsotaan alta kulmien sekä heteroiden että hlbti-vähemmistöjen taholta. Jotkut selvitykseen haastatelluista nuorista kertoivat vahvoista stereotypiioista.

Useiden selvitysten mukaan biseksuaalit kokevat enemmän sekä fyysisiä sairauksia että henkistä pahoinvointia kuin homomiehet ja lesbot.

BBC:n tilaama selvitys

BBC Radio 1:n Newsbeat-ohjelmaa varten tehtyyn tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 3 007 henkilöä, joista Z-sukupolveen kuuluvia (1990 luvun puolivälin jälkeen syntyneitä) oli runsas tuhat. Selvityksen vertailussa olivat mukana myös milleniaalit (1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella syntyneet), X-sukupolvi (vuoden 1965 jälkeen syntyneet) ja babyboomerit (1946-1964 syntyneet).

Z-sukupolvea koskeneessa selvityksessä aiheena oli seksuaalisen suuntautuneisuuden lisäksi monia muitakin aihepiirejä.

BBC Newsbeat: ´We´re not lazy, we´re innovative´ - Generation Z hits back in live debate
Ipsos MORI: Opinions of Generation Z´s ambitions and priorities differ greatly between the generations
PinkNews: One-third of young people aren´t straight, new study shows

10 kommenttia

"määrittelee itsensä muuksi kuin "täysin heteroksi""

Onko joku sitten "vajaasti hetero", "vajaasti bi" jne? Muka, oikeasti?

Mistähän tuo kliseepuhe "ei täysin heterosta" tai "ei täysin" jostain muusta on saanut alkunsa? Mikä taho tuollaista valetta on lähtenyt juoruilemaan?

Monikosta yksikkööni -hyppyklassikko -itsemäärittely on tosiaan: rakastaa naista ja miestä, eli rakastaa ihmistä.

Homoilla ja heteroilla on tosiaan siinä mielessä helpompaa että riittää täysin, kun rakastaa ihmistä.

Kommenttia muokattu: 30.09.2017 klo 22:27
Joo. "Täysin"-sana on kieltämättä tarpeeton.

Varmaan kuitenkin helpompi saada tutkimustuloksia, jos kirjoitaa tuollaisen lempeämmän muodon "ei täysin hetero", jolloin vastaaja voi vielä jäädä kuvittelemaan, että "joo, kyl mä aika hetero oon kuitenki."

"Suurimmaksi osaksi hetero" sopii ehkä joten kuten arkikieleen, mutta on todellisuudessa täysin mahdoton lause. Ei sellaista ole olemassakaan. Kyseessä on silloin esimerkiksi biseksuaali. Jos haluaa mieltymyksiään siitä sitten tarkentaa, niin voi olla "biseksuaali, joka suosii heteroseksuaalisia suhteita."

Se joko on tai ei ole.

Monet sekoittavat biseksuaalisuuden sisällä tapahtuvan mieltymysten heittelehtimisen siihen, että "joskus oltaisiin homoja ja joskus heteroita", vaikka todellisuudessa silloin ollaan koko ajan biseksuaaleja (tai panseksuaaleja tms.)

Homoseksuaalisuus, heteroseksuaalisuus ja biseksuaalisuus eivät tarkoita sitä, että pitäisi juuri nyt sillä hetkellä aktiivisesti tuntea vetoa johonkin tietyn sukupuolen yksilöön. Kyseessä on ylipäätään kyky pystyä tai olla pystymättä tuntemaan vetoa jonkun sukupuolen edustajaan.

Kommenttia muokattu: 01.10.2017 klo 01:08