Terveiset Belgradista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Keskiviikkona vietettiin ihmisoikeuksien julistuksen 60-vuotispäivää. Tukholmassa oli juhlissa vieraana kaksi HLBTI-aktivistia, Zoe Gudovic och Boban Stojanovic, Belgradista kertomassa omasta tilanteestaan. Samaan aikaan julkistettiin kirja "Vi är Serbiens hjärta". Journalisti Christina Wassholm oli saanut kirjaansa apua molemmilta aktivisteilta.

Zoe Gudovic muistutti, että iskulause ”We are here and we are queer” on tärkeä ja sillä kerrotaan ihmisille, että me olemme ihmisiä ja puolustamme oikeuksiamme. Hän on 31-vuotias aktivisti Queer Belgrad -yhteisöstä. Tukhoman juhlallisuuksissa katsottiin filmiä vuoden 2001 gay pridestä, jota myöhemmin on kutsuttu nimellä "Verinen Pride". 40 ihmistä loukkaantui vaikeasti, kun tuhatpäinen nuorten miesten joukko hyökkäsi pride-marssijoiden kimppuun. Joukossa oli jalkapallohuligaaneja "Punainen tähti" ja "Partisaani"-jalkapalloklubeista ja myös äärioikeistolaisia Obrazin jäseniä ja Radikaalipuolueen jäseniä. Yleisö ja ortodoksisen kirkon edustajat hurrasivat veriteoille.

Filmissä näytetään, miten brutaaleja nuo joukkiot ovat. Yksi hakatuista on täysin veren peitossa. Muita ajetaan takaa ja maassa makaavia potkitaan. Taustalla kansa hurraa: "Tappakaa homot, tappakaa homot". Kaikkiaan 32 ihmistä pidätettiiin. Yksikään ei saanut syytettä.

Zoe Gudovic kertoo QX:n artikkellissa, että paljon on tapahtunut vuoden 2001 jälkeen. HLBTI-liike kasvaa nopeasti. Mutta homofobiakin on vahvaa. Nyt kehitellään uusia strategioita. Queer Belgrad -festivaaleilla syyskuun lopulla yritetään taas saada sijaa kaduilta. Bileet ja kulttuuri ovat strategioina, mutta myös informaatiota yritetään jakaa.

Boban Stojanovic, 30, on Queeeria-järjestöstä. Järjestö on luonut sääntöjä, joita käytetään taistelussa. Esim. älä pelkää, ja käytä julkisuutta hyväksesi. Serbiassa ei vieläkään ole syrjintäsuojaa laissa. Viharikoksia ei Serbiassa tunneta. Poliisilta saadaan huonosti suojaa. Poliisi on pikemminkin huligaanien suojana. Vuonna 1994 poistettiin homoseksuaalisuuden rangaistavuus. Sairausluokittelusta homoseksuaalisuus poistettiin vasta vuonna 2008.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Queerialla on hyvät suhteet skandaalilehdistöön ja sitä käytetään hyväksi.Lehdissä on ollut mm. äänestyksiä pahimmista homofobikoista tai vuoden miehen valinnasta.Parempi olla kaikessa tässä mukana vähän kuin vaieta kokonaan. Jotkut artikkelit ovat tosi tyhmiä, mutta ei se ole niin vaarallista. Näin päästään lähemmäksi journalisteja ja sitten on helpompi pyytää palveluksia. On jo edistystä, kun journalistit soittavat ja pyytävät selvennyksiä joihinkin käsitteisiin.

(Lähteenä on QX:n artikkeli, jonka on kirjoittanut Suzanne Vikström)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!