Intian korkeimman oikeuden päätös kyseenalaistaa homosuhteiden kiellon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Mumbain satama, Intian portti

Intian korkein oikeus on päättänyt, että myös homoseksuaalisilla henkilöillä on oikeus yksityisyyteen. Päätös kyseenalaistaa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet kieltävän lainsäädännön. Joidenkin arvioiden mukaan oikeuden ratkaisu johtaa lakimuutokseen.

Korkeimman oikeuden ratkaisu liittyy biometrisen tunnistamisen ohjelman kyseenalaistavaan linjaukseen. Ohjelman perusteella on tallennettu yli miljardin intialaisen silmien iiriksen kuvat sekä sormenjäljet. Nyt oikeus katsoo, että kaikilla kansalaisilla on oikeus yksityisyyteen, ja asiantuntijoiden mukaan sillä on vaikutusta myös hlbti-vähemmistön vapauksiin.

Britannian siirtomaavallan aikaisen rikoslain pykälän 377 mukaan intiimit miesten väliset suhteet ovat Intiassa laittomia, ja sellainen voi johtaa lain mukaan jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Alempi oikeusasti päätti vuonna 2009, että "luonnonvastaisen seksin" kieltävä lainkohta rikkoo perusoikeuksia ja Delhiläinen ylemmän tason oikeusistuin teki vastaavan päätöksen vuonna 2012. Korkeimman oikeuden joulukuussa 2013 antaman päätöksen mukaan lain kumoaminen vaatii kuitenkin Intian parlamentin päätöksen.

Nyt yhdeksän tuomarin antamassa ratkaisuussa todetaan seksuaalisen suuntautuneisuuden olevan keskeinen osa yksityisyyttä, ja että seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuva yksilön syrjintä loukkaa syvästi yksilön arvokkuutta ja itsetuntoa.

Intiassa hallitus on ollut haluton edistämään samaa sukupuolta olevien suhteita koskevan lainsäädännön kumoamista.

Vuonna 2015 homosuhteet kieltävän lain perusteella Intiassa pidätettiin 1 491 henkilöä.

GayStarNews: Supreme Court ruling in India will lead to the end of gay sex ban

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta