Hanko Pride 2017 -kulkue järjestettiin toista kertaa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2
Hanko Pride 2017 (kuva: hb)

Lauantai-iltapäivänä 19.8. Hangossa järjestettiin kaupungin historian toinen pride-kulkue, johon osallistui arvion mukaan runsas 200 ihmistä. Kulkueen lähtöpaikka oli itäsatamassa, ja kello 13 jälkeen startannut kulkue suuntasi keskustan läpi Plagenille rantajuhlaan. Juuri ennen kulkuetta välillä rajuksikin yltynyt sade väistyi ja puuskainen tuuli rauhoittui. Rantajuhlan mittaan aurinko tuli esiin pilvien takaa, ja lämpötila lähenteli 20 astetta.

Hanko Pride 2017 -tapahtumaa vietetään 18.-20. elokuuta.

Hanko Pride on viihteellinen

Hanko Pride on luonteeltaan selvästi viihteellisempi kuin monet muut suomalaisissa kaupungeissa järjestetyt pride-tapahtumat, ja etenkin kulkueen ja ulkoilmajuhlan luonne on joidenkin mielestä keveämpi kuin monissa muissa paikoissa; sateenkaarilippuja, värikyyttä ja erilaisten toimijoiden bannereita sekä musiikkia on enemmän, kun taas megafoneja, iskulauseita, paatosta ja plakaatteja vähemmän. Tapahtuma myös toteutetaan vahvemmin kaupallisten yhteistyökumppaneidensa tuella kuin Suomessa yleensä on totuttu.

Priden jälkeinen ulkoilmapiknik Plagenin rantaravintolan ympäristössä oli luonteeltaan jotain, josta moni paikallaolija käytti nimitystä "bileet"; musiikin jytkeessä rentoa oleskelua oman kaveriporukan kanssa, kohtaamisia uusien ihmisten kanssa ja virvokkeita. Ohjelmaakin oli: drag-show, pukeutumiskilpailu ja bilettämistä vaahdon seassa.

Priden ajatusta - siis hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistämistä - ei ole unohdettu viihteellisemmän lähestymiskulman taakse, ei sen paremmin kulkueessa kuin muussakaan. Esimerkiksi tapahtuman verkkosivuilla on esillä erilaisten asian parissa toimivien henkilöiden laatimia kirjoituksia, joissa esitetyistä huomioista on hyvä ottaa tukea vaikkapa silloin, jos joskus joutuu tilanteeseen, jossa joutuu puolustelemaan yhdenvertaisuuden edistämiseksi tehtävää työtä.

Hanko Priden kolmipäiväinen ohjelma on viihteellisyydestään huolimatta monipuolinen ja se sisältää yhteisöllisyyttä edistäviä osia. Perjantaina oli ohjelmassa keilaamista, taidenäyttelyn avajaiset, tanssikoulu samaa sukupuolta oleville pareille, risteily ja paritkin bileet. Pääpäivä lauantai alkoi lastentapahtumalla. Pride-kulkueen ja rantapiknikin lisäksi ohjelmaan kuului lemmikkieläinten omistajien tapahtuma, poliittishenkinen keskustelutilaisuus ja päätöstilaisuus. Sunnuntaille oli vielä brunssi ja bingo.

Rantajuhlassa puhuivat tapahtuman järjestäjän edustajat Anders Augustsson ja Titti Myhrberg. Lisäksi Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell piti puheen. Strandell muistutti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien olevan täysin normaaleja kansalaisoikeuksia ja arvoja, ja toivoi, ettei niistä 100-vuotiaassa Suomessa olisi pian enää erityistä tarvetta puhua. Priden osalta hän totesi, että niille on tarvetta tulevaisuudessakin.

- Hyviä bileitä ja yhdessäoloa tarvitaan aina, sanoi Strandell.

hankopride.fi

2 kommenttia

Koska tulee lisää kuvia?
Juuri tänään tuli puolenkymmentä kuvaa lisää. Mahdollisesti muutama kuva tulee vielä.