Trump haastettiin oikeuteen esittämästään transsukupuolisten palveluskiellosta armeijassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti heinäkuun lopulla Twitterissä, etteivät transsukupuoliset voi palvella maan asevoimissa. Päätöstä ei ole toistaiseksi vahvistettu.

Viisi Yhdysvaltain armeijaan kuuluvaa transsukupuolista henkilöä on haastanut keskiviikkona presidentti Donald Trumpin oikeuteen, koska tämä ilmoitti Twitterissä, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa.

Asiasta kertoo Reuters.

Haasteessa todetaan, että Trumpin esittämä kielto loukkaisi transsukupuolisten henkilöiden oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun lain edessä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä 26. heinäkuuta, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa. Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä. Hän kertoi päätyneensä ratkaisuun kuultuaan kenraaleita ja sotilasasiantuntijoita.

Trumpin perusteluikseen ottamat väitteet transihmisten aiheuttamista häiriöistä ja "suunnattomista" lääketieteellisistä kustannuksista ovat kuitenkin ristiriidassa oikeusministeriön tilaaman riippumattoman selvityksen kanssa. Sen mukaan esimerkiksi transihmisten tuomat lisäkustannukset ovat merkityksettömät. Esimerkiksi CNN kertoi arvioksi transsukupuolisten aiheuttamiksi kuluiksi 2,4-8,4 miljoonaa dollaria, joka on 0,004-0,017 prosenttia noin 50 miljardin dollarin terveydenhuoltobudjetista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ainakaan toistaiseksi presidentin esittämää kieltoa ei ole vahvistettu tai annettu virallisia kanavia pitkin.

Pian Trumpin Twitterissä julkaiseman ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, merijalkaväen kenraali Joseph Dunford antoi koko asevoimia koskevan käskyn, jonka mukaan transsukupuolisten sotilaiden kohtelu pysyy ennallaan presidentin viralliseen käskyyn asti. Trumpin ilmoituksen on yleisesti arvioitu tulleen kenraalikunnallekin täytenä yllätyksenä.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa.

Viiden Yhdysvaltain armeijaan kuuluvan transsukupuolisen henkilön haaste on jätetty oikeudelle Washingtonissa. Haasteen jättäneet pysyttelevät nimettöminä. He kaikki palvelevat kuitenkin aktiivisesti asevoimissa ja elävät avoimesti transsukupuolisina. Mukana tiedetään olevan Irakin ja Afganistanin sotien veteraaneja.

Avoimesti transsukupuoliset saivat oikeuden palvella asevoimissa vasta hiljan

Edellinen presidentti Barack Obama ajoi kaudellaan transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon kumoamista, ja kesäkuussa 2016 Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Ashton Carter vahvistikin, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa. Tuolloin astui välittömästi voimaan sääntö, että transsukupuolisuus ei ole enää palveluksesta erottamisen peruste, eli transsukupuoliset henkilöt saivat mahdollisuuden olla avoimia sukupuoli-identiteetistään.

Pentagonin aiemman suunnitelman mukaan uusi käytäntö oli tarkoitus tuoda kokonaisuudessaan käytäntöön heinäkuun 2017 alkuun mennessä. Kesäkuussa 2017 Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen virkaansa astunut puolustusministeri James Mattis kuitenkin ilmoitti, että käytännön toimeenpanoa tullaan siirtämään.

Yahoo/Reuters: Transgender military personnel sue Trump over service ban
Trump: Transihmiset eivät voi palvella Yhdysvaltain asevoimissa
Ainakin toistaiseksi transsukupuoliset voivat palvella USA:n asevoimissa entiseen tapaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!