Hivpointin johtaja patistaa Venäjältä sitoutumista HIV:n torjuntaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Suomalaisen Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen valittaa poliittisen sitoutumisen puutetta HIV-torjuntaan Venäjällä. Tilanne rajan takana oli esillä Kerosen haastattelussa Ylen Ajantasassa 25.6.17. Venäjällä kuoli viime vuonna runsaat 30 000 HIV-infektion seurauksiin, ilmenee tuoreesta UNAids-raportista.

Keronen arveli synkästi asenteen muuttumiselle olevan edellytyksiä, kun virusepidemia on Venäjällä nousemassa valtaväestöön. -Tämä ehkä saattaa vaikuttaa poliitikkojen haluun toimia, Keronen pohti. - Venäjällä tulisi ottaa tilanne vakavasti. Siellä on pitkään ajateltu HIV:n liittyvän marginaalissa eläviin eli huumeiden käyttäjiin sekä homo- ja bi-miehiin, joiden ihmisoikeustilanne Venäjällä on heikko.

- Venäjällä miljoona sairastunutta tietää tilanteensa, mutta maassa on arviolta puoli miljoonaa infektoitunutta, joilla ei ole tietoa tartunnastaan, Keronen taustoitti.

Afrikassa maanosan itäiset ja eteläiset maat ovat järjestelmällisesti toteuttaneet torjuntaa. Tartunnat ovat vähentyneet kolmanneksella, joissakin enemmän.

Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä,Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa AIDS-kuolemat ovat lisääntyneet neljäkymmentä, jopa viisikymmentä prosenttia. - Tässä ollaan poliittisen sitoutumisen kysymyksessä. Itäisen Euroopan osalta suuri naapurimme on keskeinen tekijä, Keronen totesi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Koko maailman tasolla yli puolet sairastuneista pääsee hoitoon. - Mutta kääntöpuolena on se, että saman verran ei ole lääkehoidon piirissä. Vaikka AIDSiin kuolleisuus on puolittunut, silti noin miljoona ihmistä kuolee tautiin, Keronen sanoi.

Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut vuosittain 150-190 uutta tartuntaa. Keronen totesi kantasuomalaisten HIV-sairastuvuuden hieman laskeneen, mutta kokonaistilannetta on tasapainottanut maahanmuutto.

1 kommenttia

Mitä nyt Putinstanin kaltaiselta kehitysmaadiktatuurilta voisi odottaakaan. Sama kuin olisi yrittänyt puhua edesmenneen Ugandan diktaattorin Idi Aminin päähän järkeä.