Merkkejä ilmassa: Toinen homojen pidätysaalto alkamassa Tsetseniassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Kesäkuun alussa Amnestyn mielenosoituksessa Venäjän suurlähetystöllä yritettiin luovuttaa kansalaisadressi suurlähetystölle, mutta portti pysyi suljettuna

Venäläiset kansalaisjärjestöt ja Saksan ulkoministeriö ovat ilmaisseet huolensa Tsetsenian tilanteesta. On merkkejä siitä, että jälleen on aloitettu homojen pidätykset.

Saksan eurooppaministeri Michael Roth kirjoitti tiedotteessaan keskiviikkona, että on tullut tietoja uudesta pidätysaallosta. ”Jos se pitää paikkansa, se olisi shokki meille kaikille”, kirjoittaa Roth. Venäjän hallitusta vaaditaan nyt suojelemaan vainottuja. Syylliset on saatava vihdoin oikeuteen.

Ensimmäisen kerran Tsetsenian homovainot tulivat julkisuuteen huhtikuun alussa, kun Novaja Gazeta -lehti raportoi pidätyksistä ja kuolemista. Myöhemmin Human Right Watch on vahvistanut lehden tiedot. Monissa maissa on järjestetty mielenilmauksia Venäjän suurlähetystöillä. Suomessa on ollut kaksi mielenosoitusta homovainojen vuoksi.

Igor Kosetkov venäläisestä LGBT-Network -järjestöstä on koordinoinut Tsetseniasta paenneiden homomiesten pelastusoperaatiota. Hänen mukaansa viime päivinä haastatteluissa ja Pariisin konferenssissa on tullut ilmi tietoja uusista pidätyksistä. Ramadanin päättymisen jälkeen on tullut puheluja järjestön perustamaan hätäpuhelimeen. Kosetkov kertoi asiasta eilen torstaina, 6.7.2017.

Keväällä vainon aikana oli käytössä kuusi pidätyskeskusta. Pidätetyistä kuuden tiedetään kuolleen. Pidätysaalto loppui toukokuun alussa kansainvälisen painostuksen pakottamana. Viimeksi pari viikkoa sitten Vice-kehti teki tapahtumista reportaasin ja Vicen toimittaja haastatteli paikallisia viranomaisia Tsetseniassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranska ja Liettua ovat ottaneet maahan paenneita tsetseenejä. Myös Saksa on myöntänyt humanitaarisia viisumeja. Michael Roth mainitsi lehdistötiedotteessaan keskiviikkona, että maahan on jo tullut kolme Tsetseniasta paennutta. Lisää ilmeisesti on tulossa.

Merkel ja Macron ovat puhuneet asiasta Putinin kanssa toukokuussa. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel on Pietarin käynnillään tavannut LGBT-Networkin jäseniä. Venäjän valtionsyyttäjä aloitti asiasssa tutkinnan.

Kansainvälinen järjestö All Out ja LGBT-network ovat yhteisessä tiedotteessaan eilen kehottaneet G20-huippukokoukseen osallistuvia poliitikkoja vaatimaan Putinia lopettamaan välittömästi pidätykset ja käynnistämään syyllisten tutkinnan.

USAn presidentti Trump tapaa tänään Venäjän presidentin Putinin G20-kokouksessa. Viime viikkoina kansalaisjärjestöt ovat patistaneet Trumpia ottamaan kantaa Tsetsenian vainoihin, mutta Valkoinen talo on ollut hiljaa.

Kremlin tiedottaja on luvannut kertoa, jos Tsetsenia nousee esiin Trumpin ja Putinin keskusteluissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!