Venäjällä kehotetaan Eurooppaan matkaavia ottamaan hepatiitti A -rokote pride-kulkueiden yleistymisen vuoksi

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 2

Eurooppaan matkalle lähdössä olevia venäläisiä kehotetaan ottamaan hepatiitti A -rokote. Tarkastusvirasto Rospotrebnadzor perustelee suositusta pride-kulkueiden lisääntymisellä. Venäläismedian mukaan Euroopassa hepatiitti A:n kantavat ovat lähinnä homot.

Tarkastusvirasto nostaa esiin myös Espanjan pääkaupungissa Madridissa järjestettävän World Pride -tapahtuman, jonne odotetaan noin kahta miljoonaa osallistujaa. Rospotrebnadzor kertoo 91 prosenttia Portugalin hepatiitti A -tartunnoista tulleen miesten välisen seksin kautta. Suurin osan tartuntatapauksista on tarkastusviraston verkkosivuilla olevan tiedotteen mukaan Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Myös Suomi on 15 Euroopan maata sisältävällä venäläisviranomaisten listalla.

Tarkastusvirasto ei matkustustiedotteessaan ota kantaa Venäjän omaan hepatiitti-tilanteeseen. Venäjä määritellään Suomessa hepatiitti A -tartuntariskiltään kohtalaisen riskin maaksi. Joidenkin kriittisten kommenttien mukaan Venäjän tarkastusviraston huolessa on enemmänkin kysymys kielteisten mielikuvien liittämisestä homoseksuaalisuuteen.

Rokote.fi -sivuston mukaan hepatiitti A on hyvin yleinen maailmalla. Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä, Baltian maat ja kehitysmaat.

Rokote.fi: Hepatiitti A (HAV)
Lenta.ru: Россиянам рекомендовали привиться от k
Rospotrebnadzor.ru: О рекомендациях ВОЗ по вакцинации про&

2 kommenttia

Venäläiset ne vain jaksaa. Tässä muuten kartta hepatiitti A:n levinneisyydestä, josta käy ilmi että juuri Euroopan parhaissa maissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on kaikkein alhaisin hepatiitti A:n levinneisyys, kun se on Venäjällä Euroopan levinneimpiä. Sama pätee muuten tähän kamalaan "homotautiin" eli HIV:hen.

Mutta kehitysmaadiktatuurissa kehitysmaadiktatuurin tavoin >_>

hepatiitti-A:
http://virology-online.com/viruses/Hav1.jpg

HIV:
http://who.int/hiv/topics/treatment/art_graph_1.gif