Itsemurhaakin suunnitellut entinen NFL-pelaaja kaapista – auttaa nyt muita homoutensa kanssa kipuilevia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 7
Ryan O’Callaghan (kuva: Jeffrey Beall, CC BY-SA 3.0)

Amerikkalaista jalkapalloa NFL-tasolla pelannut nyt 33-vuotias Ryan O’Callaghan kertoi homoseksuaalisuudestaan. Itsemurhaakin suunnitellut pelaaja hyväksyi lopulta seksuaalisen suuntautuneisuutensa - ja pyrkii nyt auttamaan itsetorjunnasta kärsiviä.

Nyt O’Callaghan kertoo tarinansa Outsports-lehdessä, osallistuttuaan juuri Los Angelesin pride-tapahtumaan, ensimmäisen kerran elämässään. Hän kertoi asian olleen merkittävän. Haastattelun otti esille Ilta-Sanomat.

O’Callaghan on kotoisin yleisesti varsin suvaitsevan Kalifornian konservatiiviselta alueelta, Reddingistä, runsaan 300 kilometrin päästä San Franciscosta ja 800 kilometrin päästä Los Angelesista. Hän ymmärsi itsensä homoksi samoihin aikoihin kun hän rupesi pelaamaan lukiossa amerikkalaista jalkapalloa, mutta piti asian piilossa. Lukioaikana hän kuuli paljon homokielteisiä kommentteja niin kavereilta kuin perhepiirissä, eivätkä televisionkaan homot tarjonneet samastumiskohdetta.

- Kun homona lapsena kuulet rakastamiesi ihmisten sanovan "hintti", alat ajatella, että häidän silmissään olet hintti.

Kaikki tämä johti ajatuksiin siitä, ettei häntä hyväksyttäisi homona, eikä hän voisi elää avoimesti homona, eikä kukaan koskaan saisi tietää hänen homoudestaan. O’Callaghan päätti kätkeä seksuaalisen suuntautuneisuutensa harrastuksensa taakse, ja samalla kaikin tavoin asettaa itseään sterotyyppisen heteromiehen muottiin - mahdollisimman erilaiseen kuin hän koki stereotyyppisen homomiehen muotin. Hän mietti suunnitelmaa, miten toimisi, jos joku epäilisi häntä homoksi. Hän myös todisti heterouttaan lähtemällä näkyvästi saatille kauniin naisen kanssa.

- Kukaan ei kuvittele ison jenkkifutarin olevan homo. Siksi jalkapallojoukkue on varsin hyvä paikka kätkeytyä.

O’Callaghan on kaksi metriä pitkä ja painaa noin 150 kiloa.

O’Callaghan menestyi pelaajan urallaan. Hän pelasi Kalifornian yliopiston joukkueessa ja nousi myöhemmin Pohjois-Amerikan jalkapalloliiga NFL:ään, jossa pelasi New England Patriotsissa ja Kansas City Chiefsissä kaikkiaan kuuden vuoden ajan.

Hän kuitenkin suunnitteli jatkuvasti tekevänsä itsemurhan, kun ura päättyisi.

Aktiiviura oli ohi vuonna 2011 lukuisten loukkaantumisten myötä. Lisääntynyt vapaa-aika antoi tilaa omaan kätkettyyn seksuaalisuutteen liittyville ajatuksille ja itsetuhoiset ajatukset lisääntyivät. Mukaan tuli kipulääkkeiden väärinkäyttö - lääkkeet helpottivat loukkaantumisista johtuvia fyysisiä kipuja ja helpottivat myös homouteen liittyvää ahdistusta. Lopulta hän katkaisi yhteydet perheeseen ja vanhoihin ystäviin.

Kansas City Chiefsin päävalmetaja kuitenkin havaitsi O’Callaghanin oudon käyttäytymisen ja ohjasi tämän lääkkeiden väärinkäytön ehkäisyn parissa NFL:ssä toimivan Susan Wilsonin pakeille. Wilsonille O’Callaghan pitkän ajan päästä avautui ensimmäisenä homoseksuaalisuudestaan. Wilsonille vastaavanlaiset tarinat olivat jo aiemmin tuttuja. Vaikka kertominen olikin helpotus, eivät itsetuhoiset suunnitelmat heti kaikonneet.

Lopulta O’Callaghan kuitenkin päätyi ajattelemaan, että ennen mahdollisia ratkaisuja hän kuitenkin katsoo, mihin homoseksuaalisuudesta läheisille avautuminen johtaa.

Ensimmäisiä, jolle hän 27-vuotiaana kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, oli Kansas City Chiefsissä ja New England Patriotsissa johtohenkilönä toimiva Scott Pioli, jolta hän sai tukea. Sen jälkeen hän avautui myös perheelleen ja sukulaisilleen, ja heidän tuellaan hän sai myös lääkkeiden käytön hallintaan. Nyt hän on muuttanut sukulaistensa lähelle Reddingiin.


Myös pelaajan äiti, Evelyn O’Callaghan kommentoi tarinaa Outsports-julkaisulle puhelinhaastattelussa.

- Olisinpa tiennyt, olisinpa ollut enemmän selviällä asiasta. Mutta hän ei ollut erilainen kuin muut tienoon tenavat. Hän keskittyi opiskeluun ja kouluun. Hän urheili aktiivisesti. Hän pelasi jalkapalloa high schoolissa.

O’Callaghan päätti kaapista tultuaan ryhtyä auttamaan vastaavaa kokeneita jakamalla tarinansa.

- Niin pitkään, kun on homoutensa vuoksi elämänsä päättäviä ihmisiä, on kaltaisillani syy jakaa tarinansa ja yrittää auttaa heitä, toteaa O’Callaghan.

Outsports: Former Patriots and Chiefs tackle Ryan O´Callaghan comes out as gay
Ilta-Sanomat: Entinen huippu-urheilija tuli yllättäen ulos kaapista – hautoi itsemurhaa koko uransa ajan homoutensa vuoksi
Wikipedia: Ryan O´Callaghan

7 kommenttia

"auttaa nyt muita homoutensa kanssa kipuilevia"

Kuka muka kipuilee homoutensa kanssa?

Eiköhän ne kipuilut joillain tule ja aiheudu ihan muista syistä, huru-uskonnoista, ympäristöstä, kuten jutussakin kerrottiin.

Eli auttaa nyt muita, homoihmisyyteen kohdistuvien asenteiden kanssa kipuilevia.

Kommenttia muokattu: 21.06.2017 klo 17:21
  • 2 / 7
  • Kommenttina vaan
  • 21.6.2017, 19.05
Mitä uskonnot tähän liittyvät?