Tsetsenia: Amerikkalainen journalisti vieraili ensi kertaa Argunin vankilassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Tässä Vice-lehden kuvassa toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hasan autossa Tsetseniassa. Kuva Youtube-videosta

Vice-lehti on yhdessä tv-kanava HBO:n kanssa julkaissut maanantaina videoreportaasin homojen vainosta Tsetseniassa. Toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hassan vieraili vankilassa, jossa homoja on kuulusteltu ja pidetty vankeina.

Hind Hassan kiersi viranomaisten ohjaamana vankilassa, joka nyt on tyhjänä. Hän sai haastatella paikallista aluepoliisin johtajaa Ajub Kataevia. Kameran edessä poliisi kokonaan kielsi puheet homojen vainosta ja piti itseään syyttömänä. Hän myös kysyi alaisiltaan, oliko epävirallista määräystä pahoinpidellä homoja. Kaikki kielsivät: ei ollut. Miehet eivät olisi edes halunneet koskea homoihin, puhumattakaan pahoinpitelyistä.

Vicen toimittaja tapasi myös yhden homon, joka tunnisti kuvista Kataevin ja vankilan. Aikaisemmin on jo kerrottu Novaja Gazetan artikkelista, jossa paikallinen viranomainen sattui olemaan sairaana sinä päivänä, kun Venäjän valtionsyyttäjän viraston edustaja tuli häntä jututtamaan homojen kohtelusta ja kuolemantapauksista. Myös Tsetsenian ihmisoikeusneuvoston johtaja sattui olemaan sairaana, kun häntä tultiiin haastattelemaan. Näille viranomisille oli järkytys, että Venäjän valtionsyyttäjillä oli vangittujen ja pahoinpideltyjen sekä kuoliaaksi hakattujen nimilistat. Vice-dokumentissa ihmisoikeusneuvoston johtaja edelleen kiistää homojen olemassaolon maassaan. Hän oli jo huhtikuussa sanonut: Olen vakuuttunut, että jokainen tsetseeni, joka kunnioittaa traditiota ja itseään, tekee kaikkensa, ettei täällä olisi sellaisia ihmisiä.

Viime aikoina kansainvälinen painostus on vaikuttanut siihen, että Kreml on ottanut etäisyyttä Tsetsenian presidentin Kadyrovin hallintoon. Viime vuosina sieltä on tullut tietoja monista muista ihmisoikeusloukkauksista. Nyt homojen pidätykset ovat loppuneet ja syynä on selvästi kansainvälinen protestiaalto.

Venäläinen järjestö LGBT Network on auttanut ainakin 50 Tsetseniasta paennutta homomiestä. Joillekin on neuvoteltu turvapaikkoja länsimaissa. Saksa on ottanut yhden paenneen, samoin ainakin Liettua ja Ranska. LGBT Networkin sivulla kerrotaan ainakin kahdestatoista eri maihin päässeestä tsetseenihomosta. Maita ei turvallisuussyiden takia mainita. Noin kolme viikkoa sitten julkaistussa artikkelissa puhutaan myös naisten ja transihmisten tilanteesta Tsetseniassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

https://lgbtnet.org/en/content/we-want-give-detailed-assessment-how-investigation-conducted-particularly-we-want-comment

Tämä Vicen ja HBO:n video on julkaistu eilen 19.6.2017.

Hind Hasanin artikkeli Vice-lehdessä

https://news.vice.com/story/chechnya-prison-gay-men-tortured

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja sai muutama viikko sitten Putinin tiedottajalta kehotuksen mennä Tsetseniaan katsomaan tilannetta. Yle ei kuitenkaan lähetä toimittajaa järjestetylle matkalle, koska sellaisella matkalla ei ole mahdollisuutta vapaasti selvittää tilannetta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!