Serbia saanee avoimesti lesbon pääministerin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Ana Brnabic (kuva: Oliver Bunic / AFP / Lehtikuva)

Avoimesti lesbo Ana Brnabic on ehdolla Serbian tulevaksi pääministeriksi. Serbian presidentti Aleksandar Vucic nimitti 41-vuotiaan Brnabicin pääministeriehdokkaaksi keskiviikkona.

Mikäli parlamentti lähiviikkoina vahvistaa valinnan, Brnabicista tulee Serbian ensimmäinen naispääministeri ja ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva pääministeri. Brnabic on maan ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva ministeri.

Puolueisiin kuulumaton, EU-myönteinen, vasta hiljattain politiikkaan tullut Brnabic toimii tällä hetkellä julkishallinnon ja paikallishallinnon ministerinä. Vielä pääministerinä ollessaan elokuussa 2016 Vucic nimitti hänet nykyiseen tehtävään. Vucic tuli valituksi presidentiksi huhtikuussa 2017.

Vucic on vahvistanut Brnabicin kuuluvaan seksuaalivähemmistöön. Elokuussa nimityksestä kertoessaan hän myös lisäsi, ettei häntä kiinnosta henkilön yksityiselämä tällaisten asioiden suhteen.

Serbiassa vahva ortodoksikirkko on pyrkinyt estämään Brnabicin nimittämistä pääministeriksi.

Irlannin parlamentti vahvisti keskiviikkona 38-vuotiaan avoimesti homon Leo Varadkarin nimityksen pääministeriksi. Luxemburgin pääministerinä puolestaan on toiminut vuodesta 2013 avoimesti homo Xavier Bettel.

BalkanInsight: Brnabic Named Serbia´s New PM-Designate

5 kommenttia

Jopa Serbian kaltainen maa menee Suomen edellä ja tässä maassa on jossain tuolla Pohjanmaalla vieläkin sellaista junttiväestöä niin paljon että presidentiksikään ei voi nousta homo, vaikka presidentillä mitään valtaa olekaan.

Ei hyvää päivää taas tämän maan menoa.
Minusta tällaisessa asiassa ei voi puhua siitä, että joku maa menee edellä tai joku jäljessä. Kysehän Serbiassa on siitä, että tehtävään on vallitsevien poliittisten valtasuhteiden valossa käytettävissä sopiva/pätevä henkilö, joka sattuu olemaan lesbo.

Minusta on aivan turhaa tällainen yleisluontoinen parku siitä, että suomalaiset olisivat erityisen juntteja ja blaa blaa blaa. Kyllä (pää)ministeriksi tai presidentiksi voi Suomessa(kin) nousta homo. Esimerkiksi viime presidentin vaalissa avoimesti homon valinta ei ollut edes kovin kaukana; nousi toiselle kierrokselle. Toinen ehdokas vain sattui olemaan suositumpi. Onhan meillä ollut avoimesti homo ministerikin; mainittu presidentin vaalin toiselle kierrokselle asti päässyt henkilö oli kehitysministerinä muutama vuosi sitten. Samainen henkilö oli 1990-luvun loppupuolen ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä, joskin silloin tämän homoseksuaalisuus ei vielä ollut yleisesti tiedossa oleva asia.