Serbia saanee avoimesti lesbon pääministerin (juttukommentit)

Jopa Serbian kaltainen maa menee Suomen edellä ja tässä maassa on jossain tuolla Pohjanmaalla vieläkin sellaista junttiväestöä niin paljon että presidentiksikään ei voi nousta homo, vaikka presidentillä mitään valtaa olekaan.

Ei hyvää päivää taas tämän maan menoa.
Minusta tällaisessa asiassa ei voi puhua siitä, että joku maa menee edellä tai joku jäljessä. Kysehän Serbiassa on siitä, että tehtävään on vallitsevien poliittisten valtasuhteiden valossa käytettävissä sopiva/pätevä henkilö, joka sattuu olemaan lesbo.

Minusta on aivan turhaa tällainen yleisluontoinen parku siitä, että suomalaiset olisivat erityisen juntteja ja blaa blaa blaa. Kyllä (pää)ministeriksi tai presidentiksi voi Suomessa(kin) nousta homo. Esimerkiksi viime presidentin vaalissa avoimesti homon valinta ei ollut edes kovin kaukana; nousi toiselle kierrokselle. Toinen ehdokas vain sattui olemaan suositumpi. Onhan meillä ollut avoimesti homo ministerikin; mainittu presidentin vaalin toiselle kierrokselle asti päässyt henkilö oli kehitysministerinä muutama vuosi sitten. Samainen henkilö oli 1990-luvun loppupuolen ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä, joskin silloin tämän homoseksuaalisuus ei vielä ollut yleisesti tiedossa oleva asia.
  • 3 / 5
  • Havainnoija
  • 17.6.2017 2:24
Toivottavasti Ana Brnabic nimitetään vanhoillisen Serbian pääministeriksi, sillä hän kannattaa länsimaisia arvoja ja hänen työtehtäviinsä pääministerinä kuuluisi mm. koulutus. Brnabicin suorittamista tutkinnoista ja työtehtävistä on kerrottu tarkemmin Biography-otsikon alla ( https://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Brnabi%C4%87 ).

Vastustajat eivät ole lopettaneet
Serbian ortodoksinen valtakirkko on jo viikkokausia yrittänyt estää Brnabicin nimittämisen pääministeriksi. Myös joidenkin hallituskoalitioon kuuluvien keskuudessa on vaadittu pääministeriksi ”perheellistä miestä”.
Tässä uutisessa on mm. Brnabicin vastaus häntä vastustaville:
http://www.dw.com/en/openly-gay-ana-brnabic-set-to-become-prime-minister-of-serbia/a-39270285

Sateenkaarijärjestö Labris
vaatii hallitusta parantamaan sateenkaarikansalaisten oikeuksia sekä puuttumaan sateenkaarikansalaisiin kohdistuvaan syrjintään ja väkivaltaan, joka usein jää rankaisematta.
http://labris.org.rs/sr/očekujemo-zakon-za-registrovanje-istopolnih-zajednica-tokom-trajanja-mandata-premijerke-ane-brnabić

Euroopan pääministereistä vielä, että Belgian pääministerinä toimi vuosina 2011-14 avoimesti homo Elio Di Rupo, joka usein unohdetaan.
---
EU vaatii parempaa suojaa Balkanin hlbti-ihmisille
Euroopan parlamentti on tällä viikolla hyväksynyt päätöslauselmat, jotka koskevat mm. demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien toteutumista Serbiassa, Makedoniassa ja Kosovossa. Päätöslauselmissa on kritiikkiä ja parannusehdotuksia.

Serbia
Päätöslauselmassa vaaditaan Serbiaa mm. varmistamaan syrjinnän vastaisten lakien ja viharikoslain toimeenpanon, katso kohta Ihmisoikeudet
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2017-0261&language=FI&ring=A8-2017-0063

Makedonia
Päätöslauselmassa todetaan mm., että EU ”toistaa tuomitsevansa vihapuheen syrjittyjä väestöryhmiä vastaan; on huolissaan homoihin, lesboihin, biseksuaaleihin, transihmisiin ja intersukupuolisiin henkilöihin (hlbti) kohdistuvan suvaitsemattomuuden, syrjinnän ja hyökkäysten jatkumisesta; kehottaa jälleen mukauttamaan syrjinnän vastaisen lain unionin säännöstöön seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän osalta", kohta 23:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2017-0263&language=FI&ring=A8-2017-0055

Kosovo
Päätöslauselmassa todetaan Kosovosta mm., että EU ”suhtautuu myönteisesti korkean tason poliittiseen tukeen hlbti-henkilöiden oikeuksille; pitää toisen pride-kulkueen järjestämistä myönteisenä, mutta muistuttaa, että pelko on edelleen yleistä hlbti-yhteisössä", kohta 27:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2017-0262&language=FI&ring=A8-2017-0062

Kommenttia muokattu: 18.06.2017 klo 00:11
  • 4 / 5
  • human
  • 17.6.2017 16:47
Islannin pääministerinhän oli myös aiemmin avoimesti naisen kanssa suhteessa elävä nainen. Taisi jopa hoidella ukkojen sekasotkuun ajamaa Islannin finanssitalousongelmaakin "kuntoon" ...

Kannattaa myös silmäillä sitä, ettei avoimesti hlbtiq-poliitikkojen lista ole ihan vain Eurooppa-keskeinen

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_first_LGBT_holders_of_political_offices

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:LGBT_politicians

Kommenttia muokattu: 17.06.2017 klo 16:54