Sukupolvi Z murtaa sukupuoliroolit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Tiivi-Taavi on joutunut paljon kärsimään ahtaista elämismalleista. Kansanedustaja Sulo Aittoniemi teki Teletapit-tv-sarjasta 1998 eduskunnassa kirjallisen kyselyn. Taustalla olivat huhut nuken homoseksuaalisuudesta.

Tämän aamun Helsingin Sanomissa pääkirjoitussivun kolumni ansaitsee maininnan. Aino Miikkulainen kirjoittaa, että ”nuorten maailmassa jokainen saa rakastaa ketä haluaa. Sukupolvi Z murtaa sukupuolirooleja”.

Sukupolvi Z tarkoittaa ”käänteen tekevää, ratkaisevaa sukupolvea”, jolle on tärkeää sukupuolten, etnisten taustojen ja seksuaalisten suuntautumisten tasa-arvo. Siinä ikäluokassa tasa-arvosta ei neuvotella. Jokainen saa rakastua kehen haluaa ja jokainen saa olla sitä sukupuolta, joka tuntuu omimmalta.

Kolumnin kirjoittaja sanoo itse kuuluvansa milleniaaleihin, niihin, jotka syntyivät ennen vuosituhannen vaihdetta. Hän kertoo työskennelleensä ennen naisten Demi-lehdssä. Lukijat joutuivat jatkuvasti muistuttamaan, että ”sukupuolia ja parisuhdemalleja on monia, ja kaikki ovat yhtä arvokkaita”.

Jo kolmi- ja nelikymppisille tämä muutos saattaa olla yllättävä tai jopa outo. Enää ei voi erityisesti kysellä, onko nuorella poika- vai tyttöystävä. Sillä asialla ei tunnu olevan nuorelle erityistä merkitystä.

Kolumnissa mainitaan norjalainen tv-sarja Skam, jossa teini-ikäinen Isak kertoi olevansa rakastunut toiseen poikaan. Kavereille heidän parisuhteensa oli ihan luonnollinen juttu. Samanlaisia ihmissuhde- ja perhemalleja nähdään tv:ssä tämän tästä. Viimeksi sunnuntai-iltana 28.5.2017 alkoi kotivideo-ohjelmasta tutun juontajan Sampon isännöimä sarja liikunnasta: ”Kansanliike”. Jo ohjelman ensi metreillä rovaniemeläiset perhemallit menivät uudelleenarviointiin. Ei pohjoisessakaan enää eletä perinneperhemallien mukaan ( http://areena.yle.fi/1-3738328 )

Nuoret ovat murtamassa vanhat sukupuoliroolit ja perhemallit. Vanhat ovat yllättyneitä ja hämmentyneitä, mutta jotkut isoisä- tai isoäiti-ikäiset ovat todennäköisesti pitkään toivoneet tällaista sukupuoliroolien tuuletusta ja vapautta oman perheen valinnoissa. He ovat itse joutuneet kärsimään asenteiden ahtaudesta. Vihdoinkin lapsemme saavat valita elämäntapansa vapaasti ilman aikaisempien sukupolvien pakkopaitoja.


Kolumni löytyy HS:n nettisivulta:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005230518.html

3 kommenttia

Varsin mielenkiintoista että jo kerran julkaistu kommenttini HS.fi:ssä asiaan liittyen on poistettu päivän mittaan. Olen jo aiemminkin tosin huomannut että jotkut moderaattorit (oman kokemukseni mukaan konservatiiviset) toimivat täysin mielivaltaisesti ja poistavat kirjoituksia vaan koska eivät pidä niistä.

Kommenttiosiossa käy muutenkin selväksi miten takapajuinen impivaara Suomi on vieläkin asenteiltaan. Jo eurobarometri-arvotutkimukset ovat aikaa sitten todenneet että Suomi on koko Länsi-Euroopan peränpitäjä mitä tulee asenteiseen seksuaali- mutta varsinkin sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Jopa jotkin Itä-Euroopan maat kulkevat edellä.

Kommenttia muokattu: 29.05.2017 klo 15:42
Paikallaan taaskin muistuttaa siitä tosiasiasta, etteivät sukupuoliroolit suinkaan ole _murtumassa_ vanhoista perinteisistä, vaan monimuotoisuutta tunnustetaan jälleen, kuten tehtiin iät ja ajat ennen dualismi-uskontojen asennekulttuurista väliaikaa, joka tuossa on ollut kahlitsemassa.

Suomalais-ugrilaisilla kansoillakin sukupuoli- ja seksuaalisuus-asita olivat asenteineen monimuotoisia silloin aiemmin ja nyt siis on päästy ottamaan sitä samaa takaisin.

Tuostahan ovat hyötyneet myös heteroseksuaalisesti suuntautuneet, joille heillekin oli vain mies > nainen & syntinen hetero-seksi tuossa välivaiheen dualismi-uskonto -kuplassa.

Eikä sukupuolirooleja todellakaan tarvitse, eikä pidä murtaa, vaan vain monipuolistaa, sillä ihan naisena tai ihan miehenä olemisessa, sekä ihan hetero -rakkaudessa tai ihan homo -rakkaudessa ei ole yhtään mitään vikaa, eikä murtamisen tarpeita nytkään. On vain muitakin sukupuolia ja muitakin suuntautumisia.

Kommenttia muokattu: 29.05.2017 klo 16:43