Saksassa faktantarkistajat tyrmäävät Uruguaissa toimivan valeuutislähteen uutisia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4
Faktantarkastusfirma merkitsee kuvaannollisesti sen, miten luotettavaa tietoa tarkistetussa uutisessa on. Pinokkion nenä kasvaa, mitä enemmän hän valehtelee.

Uruguaissa toimiva saksankielinen truth24 kertoi viikko sitten, että Euroopan hepatiitti A -aalto olisi saanut alkunsa arabimaista tulevista elintasopakolaisista. Faktantarkastajat pitävät uutista valeuutisena.

Uruguailainen uutissivusto kertoo, että Berliiniin on jäänyt paperittomia pakolaisia, jotka hankkivat rahaa miesprostituutiolla. Uutissivuston mukaan siinä vaiheessa hepatiitti A on alkanut levitä. Robert Koch -instituutti on antanut asiasta varoituksen ja kehottanut homomiehiä hankkimaan itselleen rokotuksen. Truth24-sivuston asiantuntijana käyttämä lääkäri esiintyy nimettömänä.

Truth24-sivustolle koostetut uutiset koskevat lähes pelkästään pakolaisia ja kaikki uutiset ovat pakolaisille kielteisiä.


Faktantarkistusfirma Correctiv on selvittänyt uutisen taustaa. On totta, että Berliinissä on hepatiittitartuntojen aalto. Se on kansainvälistä alkuperää. Turistit tuovat tartuntoja. Euroopassa on paljon tapahtumia, joissa vieraillaan ja samalla tuliaisina on hepatiitti A. Marraskuusta lähtien Beriinissä on löytynyt 89 tapausta ja vain yksi on ollut arabimaista kotoisin olevalla miehellä. Berliinissä terveysasiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että tauti tulisi pakolaisten mukana. Useimmat turvapaikanhakijat ovat sairastaneet taudin jossain elämänvaiheessa kotimaassaan. Siitä heille on syntynyt lähes elinikäinen immuniteetti. He eivät enää levitä hepatiitti-virusta.

Toisin kuin hepatiitti B ja C hepattiitti A ei ole krooninen sairaus. Sairaus on yleensä lievä, mutta joillekin potilaille se voi olla vaarallinen.

Faktantarkistusfirma Correctiv on ns. yleishyödyllinen yritys. Se perustettiin 2014 ja se on saanut säätiöiltä rahaa toimintaansa.Vuonna 2017 Facebook aloitti yhteistyön Correctivin kanssa. Sinne lähetetään tarkistettaviksi facebook-viestit, joista tulee paljon valeuutis-ilmoituksia ja jotka leviävät laajalle. Facebook ei poista valeuutiseksi todettua tekstiä, mutta merkitsee tekstin valheelliseksi. Facebook pystyy myös teknisesti vähentämään valetekstin näkyvyyttä. Correctiv ei saa facebookilta mitään korvausta, mutta faktantarkistusfirma toivoo saavansa lisää uskottavuutta ja hyvää mainetta.

4 kommenttia

"... Siitä heille on syntynyt lähes elinikäinen immuniteetti. He eivät enää levitä hepatiitti-virusta." Tuon jälkimmäisen lauseen laittaisin kyllä 'kevyisiin sulkuihin'. On totta, että A-hepatiittiin sairastunut ei jää viruksen kantajaksi, mutta olettaisin, että hepatiitti A kuten muutkin virukset elävät oikein mukavasti jonkin aikaa limakalvoilla ja anuksessa. Jos siis immuuni henkilö harrastaa esim. suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, ei hän itse sairastu, mutta voi kantaa taudin ainakin lähipäivinä johonkin toiseen henkilöön.
Tämä kannattaa muistaa myös mahdollisten PrEP-panojen kohdalla. Jos PrEP-käyttäjä saa esim. HI-virusta anukseensa, ei hän itse sairastu, mutta anuksessa oleva sperma ja siinä olevat virukset tarttuvat mahdolliseen toiseen suojaamattomaan toppiin esim. ryhmäseksitilanteissa.
Immunologian asiantuntija, voi mielellään täsmentää valekommenttiani :-)
  • 2 / 4
  • Tupsu
  • 28.4.2017, 12.47
Uruguay, ei Uruguai...