Ruotsissa Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin ulkoministeriöön puhutteluun

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3
Wienissä perjantai-iltana mielenosoituskulkue kiersi ydinkeskustaa.

Ruotsi toimii aktiivisesti Tsetsenian homovainoja koskevassa asiassa. Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsev kutsuttiin torstaina ulkoministeriöön, koska on saatu tietoja hlbtiq-ihmisiin kohdistuvasta vainosta Tsetseniassa.

Venäjän suurlähettiläs on Ruotsin ulkoministeriöstä saatujen tietojen mukaan luovuttanut ulkoministeriöön venäläisten näkemyksen tapahtumista. Suurlähettiläs oli sanonut ymmärtävänsä huolet ja kertovansa Moskovaan, että Ruotsi toivoo Venäjältä toimenpiteitä asiassa. Tällä hetkellä Ruotsi yrittää saada EU:n kiinnostumaan Tsetsenian tilanteesta.

(lähde: Svenska Dagbladet)

Jo aikaisemmin on kerrottu, että homoja on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä ympäri Tsetseniaa.


Wienissä iso mielenosoitus

Lähes tuhat ihmistä oli perjantaina solidaarisuusmarssilla Wienin keskustassa. Marssi kulki ohi valtionoopperan, Hofburgiin, sieltä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön päämajalle ja parlamenttitalon luo.

Marssin lopputilaisuuteen tuotiin viesti liittokansleri Christian Kerniltä (SPÖ-puolue, sosialidemokraatit). Hän piti mielenosoitusmarssia tärkeänä.

Konservatiiveja edustaville ulkoministeri Sebastian Kurzille ja sisäministeri Wolfgang Sobotkalle lähetettiin avoin kirje, jossa vaadittiin kansainvälisellä tasolla Venäjän painostamista toimenpiteisiin. Sisäministeri Sobotkaa vaadittiin ryhtymään toimiin, jotta Tsetseniasta paenneet voisivat saada turvapaikkoja Itävallasta.

Youtube-video kahdesta Moskovaan paenneesta tsetseeninuoresta

Ranskalainen uutistoimisto AFP etsi yhden Moskovassa sijaitsevan hätämajoitushuoneiston ja teki siitä lyhyen videon Youtubeen. Video on päivätty 21.4.2017.

https://www.youtube.com/watch?v=L52sP5usr7w

Videon sisältö:
Miehet kertovat, että he joutuvat koko ajan pelkäämään, koska ovat homoja. He haluavat pysyä tuntemattomina. He ovat paennneet Tsetseniasta Moskovaan. Toista miestä pahoinpideltiin pidätyskeskuksessa. On pelättävä univormumiehiä, mutta myös sukulaisia, sanoo toinen. Oma perhe voi tappaa, jos saa tietää. On mahdoton olla avoimesti homona. Moskovassa heillä on salainen turva-asunto. He eivät ole ainoita paenneita. Novaja Gazetan mukaan satoja homoja on pidätetty. Ainakin kolme on kuollut, monet ovat saaneet vaikeita vammoja. Viranomaiset pitävät uutisia panetteluna ja lupaavat kostoa.

Journalisti kertoo, että heidän nettisvunsa on hakkeroitu. Tiedetään kuka se oli. Viranomaiset ovat hyvin pidättyväisiä toimenpiteissään. Kadyrov on hyvää pataa Moskovan kanssa.

Turva-asunnossa miehet pelkäävät tulevansa paljastetuiksi. Tavoitteena on pääsy ulkomaille.

Venäläinen GLBT-Network yrittää auttaa maanpakoon lähteneitä homomiehiä. Se toimii niin, että saamillaan lahjoitusrahoilla se hankkii Tsetseniasta pakeneville matkalippuja ja perillä Venäjän alueella tarjoaa jonkinlaista hätämajoitusta ja jokapäiväistä elantoa. Tähän toimitnaan järjestö on pyytänyt ulkomaista tukea. Kolmen eurooppalaisen maan lähetystöt ovat helpottaneet viisumisääntöjään tsetseenipakolaisten osalta.


Tsetsenian presidentti jyrkkänä

Englannissa ovat herättäneet tyrmistystä Tsetsenian presidentin Kadyrovin puheet. Pink Newsin mukaan Kadyrov on lausunut, että hän haluaisi eliminoida koko homoyhteisön ramadanin alkuun mennessä. Asia nousi torstaina puheenaiheeksi mös Lontoossa, parlamentissa. Ramadanin alku osuu tänä vuonna toukokuun 27. päivään

http://www.pinknews.co.uk/2017/04/21/chechnyas-president-i-will-eliminate-the-gay-community-by-the-start-of-ramadan/

Tsetsenian valtionmediassa Kadyrov on torjunut sellaiset puheet, että Novaja Gazeta -lehdelle ja Echo Moscow-radioasemalle kostettaisiin se, että ne ovat julkaisseet uutisia homojen pidätyksistä. Lauantaina 23.4. Kadyrov puhui kansainvälisessä juhlassa Groznyssa ja vaati, että journalistien on pyydettävä anteeksi tsetsenialaisilta niitä kunnianloukkauksia, joita mediassa on esitetty Tsetsenian viranomaisia kohtaan. Kadyrov sanoi, että Tsetsenian ihmisoikeusneuvosto on käynyt niissä pidätyskeskuksissa, joita uutisissa on mainittu. Sieltä ei löytynyt mitään. Kadyrovin mukaan kukaan ei ole myöskään paennut maasta. Maa on pieni ja pako huomattaisiin.

Saksan parlamentissa vihreät vievät Tsetsenian asian hallituksen kyselytunnille alkavalla viikolla. Asian kertoi sunnuntaina 23.4.2017 vihreiden kansanedustahja Volker Beck.

Päivitys 24.4.2017

Tukholmassa mielenosoitus Venäjän suurlähetystöllä

Tukholmassa järjestettiin sunnuntaina 23.4.2017 mielenilmaus Venäjän suurlähetystön edessä Kungsholmenilla. Tapahtuman järjesti RFSL ja paikalla oli noin 100 ihmistä.

Ruotsalaisen hlbtiq-järjestön RFSL:n varapuheenjohtaja Magnus Kolsjö vaati Ruotsilta suurempaa vastuuta. On tarjottava turvallisia väyliä niille Tsetseniasta paenneille, jotka pyrkivät ulkomaille. Tällaisia ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu uudelleen ja uudelleen ja nyt Tsetseniassa, tiivisti Kolsjö.

Venäjän vastaus tuli pian lähetystön kotisivulle. Vastauksessa sanottiin, että oikeusviranomaisille ei ole tullut ilmoituksia mahdollisten uhrien vainosta, uhkailusta tai väkivallasta, vaikka asiaa on tiedusteltu kaikilta asianomaisilta venäläisiltä viranomaisilta.

(Svd)

Tv4:n uutisjutussa haastatellaan Jonas Gardellia ja Magnus Kolsjötä. Jonas Gardell sanoo, että tässä on samaa kuin pride-marsseilla, joilla on mukana niiden osasto, jotka eivät voi puhua. Tsetseniasta paenneet joutuvat turvallisuutensa takia vaikenemaan, ei nimiä, ei henkilötietoja. Tsetseniassa ei voida osoittaa mieltä, on vain yritettävä selvitä hengissä. Muun maailman on osoitettava mieltä ja muistutettava Venäjää.

Magnus Kolsjön mukaan pelottavinta on, että homojen vaino Tsetseniassa on järjestelmällistä.

https://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3910990

3 kommenttia

Ruotsi toimii tässä asiassa kuten Suomenkin pitäisi toimia. Missä vain Suomen toimenpiteet, ulkoministeri Soini?
Soinin tietäen ja myös ulkoministeriömme johtavien virkamiesten enemmistön selkäytimessä olevan varovaisuuden tuntien tuskin sieltä päin kuuluu muuta kuin epämääräistä muminaa "Venäjän sisäisistä asioista", "uutisten epävarmuudesta" ja konkreettisten toimien mahdollisista "Suomen etua vahingoittavista vaikutuksista".

Edit: Jäi tuosta pois vielä se suosikkiporsaanreikä: Suomi livahtaa tarvittaessa liukkaasti EU:n selän taakse ja on "valmis tukemaan mahdollisia eurooppalaisia yhteisiä toimia, joihin tilanteen katsotaan antavan aihetta".

Kommenttia muokattu: 24.04.2017 klo 12:28