Valeuutisia Venäjältä: Presidenttiehdokas Macron on poikkeava

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Venäjältä tulvii valeuutisia. Niillä yritetään horjuttaa EU:n perustaa. Maaliskuussa levisi uutinen siitä, että Ranskan presidenttiehdokas Macron on homo ja hänellä on rakkaussuhde mieheen. Uutista levitti Venäjän tv. Macron on ollut Venäjä-kriittinen ja sen takia hän on venäläisen median silmätikkuna.

Helmikuussa Venäjän tv kertoi, että Europarlamentti edistää Ranskassa homoseksuaalisuutta, jotta saataisiin tasoitettua miesten ja naisten eroja. Venäläinen media on jo pitkään kertonut vääristeltyjä uutisia Saksassa ja Ranskassa tapahtuneista raiskauksista, pedofilia-tapauksista, insestistä ja sodomiasta. Niillä uutisilla yritetään synnyttää vastenmielisyyden tunteita pakolaisia kohtaan, ja poliitikot saadaan näyttämään narreilta, kun he tarjoavat suojaa pakolaisille.


Lisan tapaus

Yksi valeuutinen on Saksassa aiheuttanut paljon kirjoittelua. Siinä 13-vuotias Lisa häipyi kotoa pariksi päiväksi ja palattuaan kertoi, että arabimiehet olivat vietelleet ja raiskanneet hänet. Poliisin mukaan tarina ei pidä paikkaansa. Myöhemmin venäläistaustainen tyttö kertoi keksineensä tarinan. Kuitenkin Venäjän media kertoi laajasti arabien tekemästä raiskauksesta ja ulkoministeri vahvisti asian.

Tarinaa levitettiin kuukausien ajan venäläismielisessä mediassa kaikkialla Euroopassa ja lisämausteita antoivat venäläiset trollit sosiaalisessa mediassa. Samalla käytiin mielipidetaistelua Merkeliä vastaan. Merkel oli poliittisesti ajanut pakotteita Venäjää vastaan. Varoiteltiiin, että Merkelin pakolaispolitiikka ajaa saksalaiset suureen vaaraan. Venäläissyntyiset maahanmuuttajaryhmät järjestivät Saksassa katuprotesteja, joiden tarkoituksena oli levittää rotuvihaa saksalaiseen yhteiskuntaan.

Europpalainen nettilehti "EUobserver" on tutkinut lähes 3000 Venäjältä peräisin olevaa valeuutista, jotka on julkaistu lokakuun 2015 jälkeen. Valtaosa näistä valeuutisista pyrkii laillistamaan Venäjän ulkopoliittiset toimet. Krimin valtaus ja Syyrian konflikti ovat siinä mukana. Myös Putinin valta-asemaa puolustellaan.


Seksi on hyvä propaganda-ase

Kymmenet valeuutiset koskivat länsimaissa olevien pakolaisten seksirikoksia ja hlbtiq-yhteisöjä länsimaissa. Seksiä käytetään häpeilemättä propaganda-aseena länttä vastaan. Se ei ole sattumaa. Eurooppalainen diplomaatti sanoo "EUobserver" -lehdelle, että seksi säilyy muistissa, se herättää tunteita, tekee juopaa erilaisten ihmisten välille, ahdistaa ja raivostuttaa.

Prahassa toimivan ajatuspajan Thinktank European Values asiantuntijat sanovat, että seksi on paras propaganda-ase. Sen avulla länsimaat saadaan näyttämään heikoilta ja kykenemättömiltä puolustamaan asukkaitaan.


Tavoitteena Merkelin ja EU:n heikentäminen

Kölnin uudenvuoden tapahtumat 2016 nousivat myös venäläisessä mediassa esille. Venäjällä kerrottiin, että Merkel ei halunnut tuomita tapahtumia ja sen vuoksi poliisi ei halunnut puuttua asiaan.

Tavallisia ovat tapahtumat, joissa väitetään pakolaisen tehneen jotain rikollista. Kesäkuussa 2016 venäläinen media kertoi, että pakolainen työnsi naisen ulos liikkuvasta junasta. Todellisuudessa työntäjä ei ollut pakolainen. Samantyyppisiä muunneltuja uutisia on ollut Suomessakin. Joko väkivaltatapausta ei ole lainkaan ollut tai tekijät eivät olekaan pakolaisia. Mutta tilastot ovat viime aikoina kertoneet, että pakolaisten osuus seksirikoksissa on ollut aika korkea. Tuskin poliisi salailee tilastojaan.

Venäläislähteet ovat toistelleet pakolaisten syyksi esitettyjä seksirikosjuttuja Itävallasta, Belgiasta, Tanskasta, Suomesta, Italiasta, Norjasta ja Ruotsista. Esim. Milanossa nunnat päästivät pakolaisia suojaan luostariin. Miehet raiskasivat nunnat. Uutinen oli valeuutinen.


Venäläinen uutisruletti

Tammikuussa venäläismielinen media kertoi, että Saksa on tuonut Tsekistä prostituoituja. Heitä tarjotaan pakolaismiesten käyttöön. Kun naiset saavat sukupuolitautitartunnan, he palaavat takaisin Tsekkiin tartuttamaan valtaväestöä. Se on Merkelin kosto siitä, että Tsekki ei suostu EU:n pakolaiskiintiösopimukseen. Jotkut uskoivat näinkin uskomattoman väitteen.

Helmikuussa kerrottiin, että Saksassa sodomia lisääntyy vauhdilla, kun maahan tulee pakolaisia Afrikasta. Marraskuussa 2015 tsekkiläinen Venäjä-mielinen nettisivusto kertoi, että Saksa haluaa pedofilian lailliseksi koko EU:n alueella. Huhtikuussa viime vuonna venäläinen bloggaaja kertoi, että läntiset maat haluavat lailllistaa insestin, kannibalismin ja nekrofilian. Toukokuussa Pravda kertoi, että Merkel on lesbo ja haluaa pedofilian lailliseksi. Lokakuussa Ren TV Venäjällä kertoi, että länsimaissa miehet ovat kateellisia maahanmuuttajille, koska näillä on monta vaimoa. Nyt halutaan laillistaa moniavioisuus.

Valeuutisten ympärille on kehittynyt oma kannattajajoukko, joka edelleen levittää Venäjältä saatuja valeuutisia blogeissaan ja fb-päivityksissään. Toimitaan eräänlaisina Kremlin agentteina. Pienetkin valeuutiset moninkertaistuvat levittäjien käsissä. Tällaisista eri maissa toimivista ”ekosysteemeistä” on aika vähän tietoa.

Euroopassa ne puolueet, jotka ihailevat Putinia, ovat yleensä äärikonservatiivisia. Niissä puolueissa kerrotaan mielellän uutisia pakolaistsen tekemistä raiskauksista. Siellä myös levitetään homovihamielisiä valeuutisia, ja niillä ammutaan liberaalien länsimaiden arvoja vastaan, Merkeliä vastaan, Macronia vastaan ja homo-oikeuksia puolustavia EU-instituutioita vastaan.

Valeuutisten aalto on ollut liikkeellä 2-3 vuotta. Ensiaskelia oli tammikuussa 2015, kun terroristit hyökkäsivät "Charlie Hebdo" -lehden toimitukseen. Valeuutisissa kerrottiin, että viranomaiset olivat teon takana, ja sillä teolla olisi oikeutettu rajoituksia Marine Le Penin ja hänen puolueensa Front Nationalin toimintaan.

(Tässä artikkelissa on tiivistettynä pääkohtia EU Observer -lehden toimittajan Andrew Rettmanin artikkelista itävaltalaisessa Der Standard-lehdessä tänään 23.4.2017.)
http://derstandard.at/2000056330215/Sex-Luegen-und-Fake-News


Helsingin Sanomien mukaan Facebook täyttää tänään 10 vuotta. Se on mullistanut hyvin paljon monien ihmisten elämää. Kun mennään uuteen paikkaan , otetaan aina kuva facebookia varten. Ihmiset levittävät elämänsä muiden näkyville. Mutta kuten äskettäisessä hercules-kohussa nähtiin, siellä käydään vihaisia keskusteluja ja osa argumenteista saattaa tulla Venäjän fake-uutislähteistä.

1 kommenttia

Suomen etu on se että täällä tiedetään että Venäjä on _aina_ vain ja ainoastaan kieroileva sekä valehteleva uhka ja vihollinen ja sen tietää koko kansa nuorimmista vanhimpiin, Hangosta Nuorgamiin. Sitä se on ollut aina Novgorodin ajoista lähtien vuosituhat sitten ja on edelleen.

"Anna pikkusormi ja se vie koko käden". Normisuomalainen on viisas mitä tulee Venäjän kaltaiseen kehitysmaadiktatuuriin. Sodat, kymmenien tuhansien suomalaisten ryöstäminen orjiksi satojen vuosien ajan, ryöstö-, tappo- ja raiskausreissut, yleinen vähättely ja jatkuva oman edun tavoittelu keinolla millä hyvänsä sekä tietenkin venäläisten itsensä antama kuva: valehtelevat epärehelliset kauppiaat, ryöstely, taskuvarkaudet, roskaaminen, likainen yleiskuva, vähät välittäminen laista ja säännöistä.

Monien tutkimusten mukaan suomalaiset ovat Euroopan russofobisin kansakunta ja se tuo mukanaan paljon hyvääkin. Huonona tietenkin "ryssittely" jne., mutta Suomeen tällainen valeuutisointi ja räikeä venäläispropaganda ei uppoa. Se tulisi Putlerin kaltaisen kehitysmaaterroristivaltiota johtavan diktaattorinkin tietävän.