Lisää tietoa Tsetsenian joukkopidätyksistä: Ensimmäinen homojen pidätysaalto jo joulukuussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Radio Free Europe on kertonut, että homoja on kuljetettu ainakin kahteen vankilaan. Pelko on suuri ja monet pakenevat Tsetsenian alueelta. Tämä artikkeli perustuu queer-de-sivustolla tänään iltapäivällä julkaistuun laajaan artikkeliiin Tsetsenian homojahdista.


Tiedot homojen tilanteesta Tsetseniassa käyvät yhä synkemmiksi. Radio Svoboda on nyt kertonut omien selvitystensä perusteella homovainosta. Paenneet miehet ovat kertoneet journalisti Sergej Hazow-Cassialle, että ensimmäinen pidätysaalto oli jo joulukuussa. Nämä pidätetyt vietiin Argunin salaiseen vankileiriin, josta on jo aikaisemmin kertonut Novaja Gazeta. Toinenkin leiri on ollut käytössä: Zozin-Jurt, kaakkoon Groznysta.

Poliisi ja sotilaat ovat jo useamman vuoden ajan houkutelleet homoja tapaamistilanteisiin (dates), joissa uhreja on hakattu ja painostettu. Vankilassa pahoinpitelyt ovat olleet rankempia. Vangituilta on pumpattu ulos tietoja muista homoista. ”Uhrien lukumäärä on kasvanut exponentiaalisesti”, kertoo Radio Svoboda. Vuodenvaihteen jälkeen pidätysaalto on vaimentunut, mutta nyt helmikuussa uudelleen lähtenyt käyntiin entistä ankarampana.

Nyt ovat tulleet ensimmäiset kuolemantapaukset. Ne ovat tulleet vahingossa pahoinpitelyiden yhteydessä. Jotkut miehet on luovutettu sukulaisille ja tarkoituksena on ollut miesten tappaminen. Kahdesta kunniamurhasta on tietoja, mutta niitä ei ole voitu vahvistaa.

Useimmat homot on otettu kiinni kotoaan, jotkut myös työpaikoilla, kertoo journalisti Hazow-Cassia. Aikaisemmin on jo kerrottu tv-julkkiksesta, joka on pidätetty. Valtion tv on poistanut julkisuudesta kaikki videot ja ohjelmat, joissa mies on esiintynyt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

27-vuotias mies on kertonut Radio Free Europelle, että hän on viime syksynä paennut alueelta. Hänen ystävänsä alkoivat painostaa häntä ja ilmeisesti taustalla oli raha, jota oli tarjottu homoilmiannosta. Perhesyiden takia hän palasi Groznyyn tammikuussa. Poliisi oli etsinyt häntä ja ottanut hänen veljensä panttivangiksi vaatien hänen paluutaan Groznyyn. Kaikki sukulaiset olivat soitelleet ja pyytäneet häntä palaamaan maanpaosta. Äiti tiesi, että hän on homo ja sanoi, että se on ok. Mutta hän arvasi, että kyseessä on harhautus, ja hänet halutaan tappaa.

Hän pakeni uudelleen Eurooppaan. Ystävän kautta hän on saanut tietää, että veli istuu vankilassa. Poliisi käy päivittäin perheen luona vaatimassa poikaa takaisin kotimaahan. Sukulaisille hän ei uskalla soittaa, koska puhelinta kuunnellaan.

Aikaisemmat homouýstävät ovat kadonneet sosiaalisesta mediasta kevään aikana. Monet ovat joutuneet salaisen poliisin haaviin. Eräs ystävä pidätettiin joulukuussa ja sitten hän pääsi vapaaksi. Nyt häntä jälleen jahdataan ja puhelimessa hän kertoi itkien surkeasta tilanteestaan. Viimeksi he ovat puhuneet kaksi viikkoa sitten.

Kun yksi 20-vuotias annettiin sukulaisille, setä tappoi hänet.

Toinen todistaja on kertonut Radio Free Europelle, että hän joutui ”vahingossa” poliisin käsiin. Hän näki ystävänsä ikkunassa valoa ja poikkesi ovelle. Oven avasi poliisi. Hänet vietiin 10 päiväksi vankilaan.

Vankilassa heidät sijoitettiin suuriin parakkeihin: 15 homoa ja 20 huumeiden käyttäjää. Homot olivat ”alemmassa kastissa”. He joutuivat nukkumaan lattialla ja saivat vain niukasti ruokaa. Huumeiden käyttäjien arvo on noussut.

Kuulusteluissa homoja nöyryytettiin, kutsuttiin naisten nimillä, pakotettiin tanssimaan muiden edessä, jne. Yhtä vangittua hakattiin ja pahoinpideltiin sähköshokeilla. Koko ajan heidät uhattiin tappaa.

Pahoinpitelyillä yritetään lypsää muiden homojen nimiä. Nyt poliisi yrittää tavoittaa homoja suositun dating-sovelluksen, Hornetin avulla.

Sukulaisille on sanottu, että poliisi vapauttaa miljoonan ruplan takuuta vastaan, mutta todellisuudessa suunnitelmana on homouden tukahduttaminen ja uudelleenkasvatus. Poliisit ja muut viranomaiset jatkuvasti toistavat, miten tärkeää on taistelu homoutta vastaan.

Kymmenen päivän kuluttua kaikki vangitut pantiin riviin ja heidät luovutettiin sukulaisille. Tämän kertojan isä tuli kotona hänen huoneeseensa metallitangon kanssa. Poika näytti mustelmia ja ihmetteli, mitä isä aikoo vielä tehdä. Vieläkö lisää pahoinpitelyä? Sen jälkeen he eivät ole puhuneet.

Muista perheille luovutetuista ei ole tietoa paitsi yhdestä, josta oli perheen muistosanat netissä.


LGBT-Network perusti Pietariin auttavan puhelimen. Siihen on ottanut yhteyttä päivittäin 4-5 pakomatkalla olevaa. Puolet heistä on ollut niiitä, jotka olivat vangittuina helmikuun pidätysaallon aikana. Pakomatkalla olevat ovat paenneet Moskovaan, Pietariin ja eri puolille Venäjää. Tatjana Vinnishenko auttavasta puhelimesta sanoo, että kakille paenneille tämä on äärimmäisen stressaavaa. He eivät tiedä, kehen voi luottaa ja kenen luo voi mennä. Venäjän kaupungeissa he pelkäävät törmäävänsä presidentti Kadyrovin miehiin tai sukulaisiin. Myös läntiseen Eurooppaan matkustaminen voi olla vaarallista. He saattavat pakolaiskeskuksissa kohdata muita maanmiehiään. Monet miettivät mahdollisuutta paeta Kanadaan, USAhan, Meksikoon tai Argentiinaan. Euroopan manner ei tunnu turvalliselta.

Radio Free Europe kertoo 23-vuotiaasta miehestä, joka pääsi Moskovaan ja asuu nyt turvallisessa paikassa. Hän luki sosiaalisesta mediasta maaliskuun alussa joukkopidätyksistä, mutta totesi, että sehän on siellä ollut jokapäiväistä: viettely tapaamispaikalle, hakkaaminen, painostus. Hänelle se oli tapahtunut jo viime syksynä, kun hän kohtasi miehen ja sieltä tulikin kolme univormumiestä. Hänet vietiin metsään ja sotilasyksikkö Terekin miehet riisuivat hänet ja hakkasivat. Häneltä vaadittiin 300 000 ruplan lunnaat. Muuten hänet paljastetaan. Hän myi tietokoneensa ja muuta omaisuuttaan saadakseen rahat kasaan. Tänä keväänä kaikki on mennyt pahempaan suuntaan. Maaliskuun lopulla hänelle soitti nainen, jonka poika on kadonnut. Poika on 19-vuotias, homo. Muutaman päivän 23-vuotias mietti mitä tehdä, meni lentokentälle ja pakeni kohti Moskovaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!