Rbb:n haastattelu Tsetsenian tilanteesta: Homoseksuaalisuus on vain tekosyy pidätyksille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Berliinin ja brandenburgin alueen yleisradio käsitteli Tsetsenian väitettyjä homovainoja.

Berliinin ja Brandenburgin alueen yleisradio, rbb, haastatteli ihmisoikeusaktiivia, joka tuntee Tsetsenian oloja. Pidätykset ovat osa presidentti Kadyrovin vaino-operaatioita vastustajiaan kohtaan.

Näin väittää Ekkehard Maaß , saksalais-kaukasialaisen yhdistyksen perustaja. Hän on jo vuosikymmenien ajan toiminut ihmisoikeuksien puolesta. On puhuttu ”puhdistusoperaatiosta” homoja vastaan. Ekkehard Maaß sanoo, että pidätysaalto on osa alistamisjärjestelmää, jolla kreml-uskollinen Ramsan Kadyrov käy omien poliittisten vastustajiensa kimppuun.

Ekkehard Maaß pitää harmillisena sitä, että uutistoimistot vasta nyt reagoivat, vaikka pidätysaalto on ollut käynnissä jo kuukausia. Kylistä, joissa on esiintynyt Kadyrovin vastustajia, nuoria miehiä on raahattu pois. Heitä pidätetään kaduilla, pahoinpidellään ja pakotetaan yhteistyöhän Kadyrovin hallinnon kanssa. Heitä voi olla kylässä 30, jopa 60. Jos he eivät suostu yhteistyöhön, heidät tapetaan. He ovat Kadyroville vihamielisten klaanien nuoria miehiä.

Tsetsenia-uutisoinnissa tämä on ollut ”herkkä aihe”, josta ei ole juuri puhuttu. Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana ihmisoikeusloukkauksista ei juuri ole mainintoja. Kadyrov on Putinin valtaan asettama terrorihallinto, joka käyttää erittäin rajusti tukahduttavia menetelmiä kansan keskuudessa. Ihmisiä voidaan tappaa ilman minkäänlaisia poliisitutkimuksia tai oikeudellisia seuraamuksia.

Rbb:n haastattelija kysyi, miksi nyt nousi häly, kun alettiin puhua homouhreista? Ekkehard Maaß vastaa, että Kadyrovia varmaan kaduttaa, kun hän lausui, ettei Tsetseniassa ole homoja. Ulkomailla heräsi kiinnostus Tsetsenian tapahtumiin. Se oli Kadyrovilta poliittinen virhe. Homoseksuaalisuus on Tsetseniassa ehdoton tabuaihe. Siellä on traditioon perustuvaaa lainsäädäntöä, jossa on paljon hyvääkin: vanhojen kunnioittaminen, naisten, lasten ja luonnon kunnioittaminen. On myös asioita, joista ei tradition mukaan saa puhua, esim. vessa-asiat, naisen raskaus ja seksuaalisuus, mukaan luettuna homoseksuaalisuus. Tässä kohdassa mukaan tulee myös Sharia-laki. Ekkehard Maaß sanoo, että alkuaikoina hän tunsi joitakin homoja ja luuli, että voi puhua heidän kanssaan vapaasti, mutta se ei ole mahdollista ja lisäksi se aiheuttaa näille vaaran, kun heidät voidaan tappaa siihen paikkaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös ulkomaille paenneille tai muuttaneille tsetseeneille homoseksuaalisuus on vaikea asia. Heidän on mukauduttava paikallisiin lakeihin. Mutta ei ole järkevää yrittää tuputtaa heille meidän yhteiskunnallisia näkemyksiämme. Georgiassa ollaan hieman modernimpia, ja siellä on jo yrityksiä hyväksyä homot. Tsetsenia laahaa kaukana perässä.

Tsetseenihomo ei koskaan voi tunnustaa homouttaan. Jos asia vuotaa muille tiedoksi, seuraksena on kuolema. Vie aikaa, ennen kuin tilanne muuttuu.

Ekkehard Maaß sanoo, ettei hän usko homojen massapidätyksiiin, koska kukaan ei tiedä, kuka on homo. Pitäsi saada sellainen henkilö kiinni itse teosta. Todennäköisempää on, että tässä on operaatio vihamielisiä klaaneja vastaan. He ovat nuoria miehiä, jotka tavataan yhdessä rukoilemassa. Heitä pidetään terroristeina. Kaikenlainen kokoontuminen on Kadyrovin diktatuurille vaarallista. Heitä pidetään islamisteina tai terroristeina. Homoseksuaalisuus on vain tekosyy. Kukaan ei Tsetseniassa julista lippu liehuen: Olen homo.

Lauantaina Berliinissä oli mielenosoitus Tsetsenian tapahtumia vastaan. Siellä oli yksi pakolainen, joka kertoi, että hänen kylässään viime syyskuussa 30 nuorta miestä otettiin kiinni ja heitä pahoinpideltiin. Useimmat vapautettiin, mutta ne, jotka kieltäytyivät yhteistyöstä, ovat edelleen jossain teljettyinä. Tämän kertonut pakolainen oli itse kolme kuukautta jossain kellariholvissa, kaiken aikaa käsiraudoissa. Berliinissä lääkärintarkastuksissa todettiin munuaisissa hakkamisen aiheuttamia jälkiä ja sähköiskujen aiheuttamia vammoja.

Monia Venäjälle paenneita uhkaa karkotus Venäjältä takaisin Tsetseniaan. Myös Saksasta heitä karkotetaan helposti, koska pahoinpitelyitä on vaikea todistaa monen kuukauden jälkeen.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Masa
  • 18.4.2017, 16.18
Homojen tilanteesta tuossa maassa on muutenkin vaikea saada luotettavaa tietoa ja sitten tällainen asiasta mitään tietämätön tulee sekoittamaan pakkaa entisestään tuomalla siihen omia hatusta vedettyjä tulkintojaan. Jos homoja ei vainota ja kyseessä on vain "tekosyy" vainota muita kuin homoja, niin mistä nämä homomiehet sitten putkahtelevat mediaan kertomaan kokemuksistaan pidätyskeskuksissa?

En pidä myöskään uskottavana selitystä, että homoja ei voi vainota, koska he eivät kuuluta homoudestaan. Homoja on vainottu aina täysin riippumatta siitä, miten julkisesti he tuovat ilmi seksuaalisuuttaan. Kaikkein homovastaisimmissakin yhteiskunnissa on homojen alakulttuuria, johon voidaan kohdistaa vainoa, vaikka se yrittäisi kuinka pysytellä piilossa.