EU vaatii Venäjältä selvitystä Tsetsenian homojahdista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Brliinissä osoitettiin mieltä Tsetsenian tilanteen takia.


EU:n ulkopolitiikasta vastaava edustaja Federica Mogherini vaatii Venäjältä selvitystä siitä, mitä Tsetseniassa homoille on tapahtumassa. Ainakin Berliinissä ja Münchenissä on ollut mielenilmaisuksia Tsetsenian tapahtumien takia.

Jos Tsetseniasta vuotaneet tiedot joukkopidätyksistä pitävät paikkansa, kyseessä on vakavat ihmisoikeusrikkomukset, sanoi Federica Mogherini Brysselissä tänään. Venäjä on kansainvälisesti velvoitettu suojelemaan ihmisiä, joita vainotaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella.

EU reagoi median ja ihmisoikeusjärjestöjen julkaisemiin tietoihin. Novaja Gazeta -lehden mukaan poliisi ja turvallisuuskoneistö ovat vastuussa homoihin kohdistuvista hyökkäyksistä.

Tsetsenian presidentin tiedottaja on torjunut kaikki esitetyt syytökset valheina tai epäinformaationa. Tsetseniassa ei hänen mukaansa ole sellaisia ihmisiä, ja jos sattuisi olemaan, heidän perheensä hoitaisivat asian ja lähettäisivät tällaiset ihmiset paikkaan, josta ei ole paluuta.

Kremlin tiedottaja sanoi alkuviikosta, ettei asia kuulu heille vaan turvallisuusviranomaisille.

Tänään lauantaina on ainakin Berliinissä ollut mielenilmaus Tsetsenian tapahtumien johdosta. Useita satoja ihmisiä oli mukana marssimassa Saksan ulkoministeriöltä Venäjän suurlähetystölle. Saksan ulkoministeriö otti asiaan kantaa eilen. Moskova ja Grozny ovat kuitenkin hyvin välinpitämättömiä syytöksille.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta