Unkari: Lakiehdotus valmis, ulkomailta tukea saaville kansalaisjärjestöille erityismääräyksiä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2
Amnestyn ja muiden ulkomaista tukea saavien järjestöjen toimintaa Unkarissa halutaan valvoa. Budapestin Pridekin saa ulkomaista tukea. Lakiesitys on valmis.

Unkari haluaa lopettaa kansainvälisen yliopiston, Central European Universityn, joka toimii Budapestissa. Yliopisto saa taloudellista tukea ulkomailta. Nopeutetulla menetelmällä Unkarin parlamentissa ajettiin huhtikuun alussa läpi ”lex CEU”, joka tekee Central European Universityn toiminnan Unkarissa mahdottomaksi. Nyt uudella lakiesityksellä ulkomailta taloudellista tukea saavat järjestöt joutuvat erityistarkkailuun. Se koskee esim. Budapestin Prideä ja Amnestya.

Unkarin hallitus ja pääministeri Viktor Orbán ovat yrittäneet rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa jo usean vuoden ajan. Vuonna 2014 kaksi kansalaisjärjestöä joutui silmätikuiksi ja ne ratsattiin, koska ne ovat saaneet avustuksia Norjan maksamista ns. koheesiorahastoista. Rahastot ovat korvausta siitä, että Norja on saanut sisämarkkinaoikeudet EU:n alueelle, vaikka se on Eun ulkopuolinen maa. Norja on maksanut huomattavia summia joka vuosi ”demokratian edistämiseen” EU:n alueella. Jotkut Unkarin kansalaisjärjestöt ovat olleet avustuksia saaneiden listoilla.

http://ranneliike.net/teema/unkarin-kansalaisjarjestoja-painostettiin-ratsialla?aid=11274

Nyt kansalaisjärjestöjen vastainen rintama on taas liikkeellä Budapestissa. Hallituksen piirissä on valmisteltu uutta lakia, jolla valvottaisiin ulkomailta rahaa saavia järjestöjä. Sanallisia hyökkäyksiä kansalaisjärjestöjä vastaan on ollut tämän tästä. Esim. helmikuussa oikeusministeri syytti kansalaisjärjestöjä poliittisiksi toimijoiksi, joilla ei ole samanlaista demokraattista laillisuuspohjaa kuin parlamentilla, joka valitaan vaaleilla. Pääministeri Orban syytti maaliskuussa, että kansalaisjärjestöt ovat maahanmuuttajien asialla, ja sen vuoksi niitä on tarkemmin valvottava.

Huhtikuun alussa tuli tietoon valmistelussa oleva lakiehdotus, jolla säädellään ulkomailta varoja saavia järjestöjä. Hallituksen mukaan on vaara, että tällaiset järjestöt ajavat ulkomaisia etuja Unkarissa. Ne vaarantavat Unkarin itsemääräämisoikeutta ja turvallisuutta. Kansalaisjärjestöt voivat toimia rahanpesuorganisaatioina ja ääriryhmien rahoittajina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun tällainen järjestö, joka saa tukea ulkomailta, antaa haastatteluja tai jakaa infomateriaalia, pitää olla näkyvissä, että kyseessä on ”ulkomailta tuettu järjestö”. Venäjällä vastavanlaista järjestöä kutsutaan ”ulkomaiseksi agentiksi”. Unkarilainen nimitys tuntuu lievemmältä, joidenkin mielestä jopa positiiviselta, hyvin verkostoituneelta. Kansalaisjärjestsö, esim. Amnesty International pitää uutta lakia uhkaavana. Sillä voi olla samat vaikutukset kuin Venäjän agenttilailla. Amnestyn mukaan laki loukkaa kokoontumisoikeutta ja mielipiteen ilmaisun oikeutta.

Laissa ei ole ääritelty, mitä tarkoittaa ulkomainen taloudellinen tuki. Ovatko esim. EU:n myöntämät avustukset ulkomaista tukea? Kirkkokunnat ja urheilujärjestöt on jätetty lain ulkopuolelle. Ne saavat vapaasti hankkia ulkomaisia avustusrahoja.

Jos järjestö saa yli 25 000 euroa ulkomailta ,summa tulee raportoida oikeusistuimelle 15 päivän kuluessa. Samalla on alettava käyttää tekstiä ”ulkomailta tuettu järjestö”. Kunkin järjestön saamat rahat kirjataan nettisivulle: Civil Információs Portál. Jos järjestö ei toimi määräajassa, se voi jopa menettää toimintaoikeutensa viideksi vuodeksi.

Lakiesitys tullee parlamenttiin jo lähipäivinä. Yksi järjestö, joka on saanut ulkomaista tukea , on ollut Budapestin Prideä järjestävä kansalaisjärjestö.

Orbanin hallitus kokee suurena uhkana unkarilaissyntyisen miljardöörin, George Sorosin säätiöt, jotka tukevat liberaalia demokratiaa edistäviä kansanliikkeitä. Budapestin kansainvälinen yliopisto on Sorosin perustama. Kun Helsingin Sanomissa muutama päivä sitten käsiteltiin yliopiston lopettamista, lukijakommenteissa alkoi kirjoittelu juutalaisia vastaan. Soros on juutalaissyntyinen, ja Unkarissa juutalaisia katsotaan edelleen kieroon. Vanha juutalaisviha on saanut uuden ilmentymän, ja se näkyy trollien mielipidekirjoitteluna meilläkin. Tässä artikkeli ja mielipiteet. Sorosin nimi on alkanut esiintyä myös suomalaisilla facebook-sivuilla.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005156140.html

Itävallan puolelta Unkarin tapahtumia seuraa suomalainen tutkija, bloggaaja Sentrooppa-Sandra. Hän kuvailee viime päivien tapahtumia blogissaan, ja naisetkin ovat olleet puheenaiheena

https://sentrooppasantra.wordpress.com/2017/04/05/yliopisto-ja-naisasiaa/

2 kommenttia

Unkarin kaltainen abrahamilaisten uskontojen vallassa oleva fasistinen valtio pitäisi erottaa EU:sta ja aidata koko rajoiltaan etteivät pääse tulemaan ulkopuolelle sivistysmaailman pariin. Samalla kaikki nettiyhteydet sinne tulisi katkaista. Unkari on kehitysmaa.