Ruotsi: korvauksia steriloiduille transsukupuolisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Ruotsi aikoo maksaa korvauksia sterilisaatioon sukupuolen korjauksen yhteydessä pakotetuille transsukupuolisille henkilöille.

Vuosien 1972 ja 2013 välisenä aikana sterilointipakkoon joutui alistumaan noin 800 ihmistä. Dagens Nyheterin mukaan hallituksen esityksen mukainen korvaussumma olisi 225 000 kruunua (noin 24 000 euroa).

Joulukuussa 2012 oikeus päätti, että sterilointipakko oli ristiriidassa Ruotsin perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Päätös lopetti vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä tammikuussa 2013.

Ruotsissa keskustellaan parhaillaan myös muutoksesta, jossa juridinen sukupuoli ja lääketieteellinen sukupuolen korjaaminen erotettaisiin toisistaan. Käytännössä se antaisi yksilölle oikeuden päättää itse juridisen sukupuolensa. Hallituksen suunnitelmista kertoi Aftonbladetin mukaan kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke.

Joukko transsukupuolisia henkilöitä on useamman vuoden ajan vaatinut valtiolta anteeksipyyntöä ja korvauksia. Tähän asti korvauksista on kieltäydytty.

Ruotsissa vuoteen 1975 asti noudatetun ns. rotuhygieniaohjelman perusteella erilaisista syistä pakkosteriloiduille noin 230 000 henkilölle maksettiin vuonna 1999 korvauksia. Myös Suomessa on ennen vuotta 1970 steriloitu ihmisiä vastaavanlaisen käytännön nimissä, mutta Suomessa ei ole päädytty korvauksiin.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.

DN: Tvångssteriliserade ska få ersättning
Aftonbladet: Nytt lagförslag: Staten ska inte bestämma juridiskt kön
Ruotsissa transsukupuolisten pakkosterilisaatio loppuu

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • ._.
  • 26.3.2017, 18.31
Seuraava hallitus tuo sen eduskuntaan. Persujen ja krisujen uppiniskaisuuden ja takapjuisuuden takia heitä ei äänestä enää kuin murto-osa suomalaisista ja molemmat puolueet ovat jatkossa nurkkakuntaisia pikkupuolueita (kuten gallupit osoittavat) ja hallitukseen ei ole nää asiaa.

Persujenkin olisi kannattanut kuunnella äänestäjiään, joista noin puolet kannatti tasa-arvoista avioliittolakia gallupien mukaan eikä sokeasti palvoa Soinia ja pyllistää äänestäjilleen.