Helsingin Gayteatterissa uudistettu "Olitko Sinä" -näytelmä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1

Helsingin Gay-teatteri HGT juhlii 10-vuotista taivaltaan. Arkistosta otettiin uudelleen esiin ”Olitko Sinä” -näytelmä. Tähän hetkeen päivitetyn näytelmän ensi-ilta on sunnuntaina. Radion Kultakuume-ohjelma kävi harjoituksissa.

Viimeiset esitykset 28.-29.3.2017 on loppuunvarattuja

Olitko Sinä -näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja on Kim Gustafsson. Hän kertoo Kultakuume-ohjelmassa, että gayteatterin ensi-illat ovat lähes aina olleet maaliskuun 19. päivänä eli tasa-arvon päivänä. Se on yksi poliittinen kannanotto: gay-ihmisetkin ovat olemassa. Teatteria markkinoidaan tasa-arvon teatterina.

Olitko Sinä -näytelmän uudessa versiossa on 60% uutta. On paljon omaa asiaa ja omaa musiikkia. Näytelmän sävyt ovat muuttuneet. Aikaisemmassa versiossa näkyi sen ajan euroviisubuumi, eurovisiokilpailuthan ovat olleet homojen suosiossa. Nyt otettiin teemaksi ”tv:n ”homoilta”, koska se homoilta jatkuu loppumattomana edelleen. On tullut lisää ”roisiutta” ja hulluttelua.

Ensimmäisen Olitko Sinä -ensi-illan aikaan vuonna 2008 ei ollut vielä eurokriisiä. Oli monenlaista haaveilua. Nyt on menty toiseen suuntaan ja ollaan vakavien asioiden äärellä. Tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin, mutta kaikki ei olekaan vielä valmista. Suomessa on melko hyvin, mutta on paljon kammottavia paikkoja, joissa homot joutuvat elämään

Tämä on hyvin poliittinen teos, muttta samalla komedia. Emme olisi tässä, ellei olisi niitä, jotka ovat vuosikymmeniä taistelleet oikeuksiemme puolesta. Homoja on suunnilleen yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä, mutta ei ole yhtään televisiokanavaa tai sanomalehtiä. Teatteritoiminta Suomessa on vahvaa, ja teatterin taso melko hyvä. Vaikka me homot nyt olemme helsinkiläisiä, melkein kaikki ovat tulleet tänne jostain muualta, ulkosaaristosta, lapista, kaikkkialta. Lavalla olevat ovat itse kokeneet niitä asioita, joita näytelmässä käsitellään.


Tuottaja Mikko Autio kertoi Kultakuume-lähetyksessä, että gayteatteri perustettiiin 10 vuotta sitten, koska oli tarve vahvistaa gay-yhteisöä. Ystäväpiirissä ideoitiin omaa teatteria. Vuotta aikaisemmin oli jo perustettu gay-kuoro. Ryhmässä oli ihmisiä, jotka osasivat musiikkia ja jonkin verran myös teatterin ilmaisua. Gayteatteri on aina ollut poliittinen teatteri. On oma näkökulma. Pyritään tuomaan myös tuomaan sellaisten taiteilijoiden töitä esiin, jotka tarkastelevat maailmaa gay-näkökulmasta. Yritetään tuoda gay-kulttuuria näkyväksi. Se ei ole ollut kovin näkyvää, vaikka tänä vuonna sitä on näkynyt elokuvissa ja mediassa.

Radion Kultakuume Areenassa, alkaa kohdasta 36 min 35 sek
http://areena.yle.fi/1-3944911


Helsingin Gayteatterin esitykset ovat Su 19. - Ke 29.3.2017 Valtimonteatterissa, Aleksis Kiven katu 22, sisäpiha. Maanantaina ja perjantaina ei ole näytöksiä, muina päivinä alkaa klo 19 ja viikonloppuna on toinen näytös klo 15.

http://www.gayteatteri.info/index.htm

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • 1965
  • 29.3.2017, 9.24
Osaako heistä kukaan näytellä? Onko käsikirjoitus mielenkiintoinen - entä ohjaus?

Kävin katsomassa Teatteri Jurkassa Hullu -näytelmän, ja se oli niin huono että odotin vaan että loppuisi jo. Nolotti näyttelijöiden puolesta. Esitys on silti loppuunmyyty pitkälle vapun jälkeen. Ei voi kuin ihmetellä, miten vähään ihmiset tyytyy. Suurin osa yleisöstä olikin eläkeläismummoja, joille teatterissa käyminen on lähinnä sosiaalinen tapahtuma, voi tavata tuttuja ja rupatella kuulumisia.