Berliiniin pystytetään ensimmäisen homoliikkeen muistomerkki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Syyskuun 7. päivänä paljastetaan Berliinissä ensimmäinen homojen vapaustaistelun muistomerkki. Se tulee muistuttamaan saksalaisesta tiedemiehestä, Magnus Hirschfeldistä, joka 120 vuotta sitten perusti ”Tieteellis-humanitaarisen komitean”, WhK:n. Se oli maailman ensimmäinen homoseksuaalisten ihmisten kansalaisjärjestö.

Muistomerkki tulee Magnus Hirschfeld Ufer -rantakadulle, kanslerinvirastoa vastapäätä. Muistomerkkiin tulee kuusi isokokoista, pitkävartista kallan kukkaa sateenkaaren väreissä. Monumentin suunnittelijoina on ollut kansainvälinen ryhmä Berliinin taideyliopistosta. Paikka muistomerkille on jo varattu. Iltaisin ja öisin paikka valaistaan.

Magnus Hirschfeld Ufer -kadun varrella on jo kaksi myöhempään homoliikkeeseen liittyvää muistomerkkiä vuodelta 2011. Vuonna 1919 juutalaistaustainen lääkäri ja seksuaalitieteilijä Magnus Hirschfeld perusti siihen lähistölle Seksuaalitieteen instituutin. Instituutti teki useita lakiehdotuksia homoseksuaalisuuden laillistamiseksi. Lakiehdotuksen käsittely loppui, kun natsit tulivat valtaan 1933. Ensi töikseen natsit tuhosivat instituutin kirjaston, ja tärkeät kirjat paloivat maailmanlaajuista kuuluisuuutta saaneissa kirjarovioissa Berliinin keskustassa.

Hirschfeld kuoli vuonna 1935 maanpaossa Pariisissa.

Magnus Hirschfeld sai nimikkokadun vuonna 2006. Avajaisissa oli kansanedustajia ja ministeri puhui.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!