Helsingissä lipuntarkastajat eivät uskoneet tunnetun kauneustubettajan sukupuolta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Tunnetulta kauneustubettajalta Henry Harjusolalta lipuntarkastajat vaativat sunnuntaina henkilöllisyystodistuksen, koska hän näytti ”rouvashenkilöltä”. Seta vaatii HSL:n matkakortteihin naisen ja miehen lisäksi kaksi muuta sukupuolta.

Kauneustubettajan kannalta tilanne olisi voinut olla kiusallinen. Häneltä vaadittiin henkilöllisyystodistusta, koska hän näytti erilaiselta kuin se sukupuoli, minkä henkilötunnuksen loppuosa kertoo. Henry Harjusola kuitenkin tunsi tilanteen jo ennestään, eikä pahoittanut mieltään, mutta vaati lipuntarkastajille lisää koulusta sukupuolen moninaisuuteen. Ilta-Sanomat käsitteli asiaa maanantaina, samoin Mtv3:n uutiset.

http://www.is.fi/mystyle/art-2000005125410.html

Helsingin seudun liikenne HSL facebookissa pahoitteli tapahtunutta. Facebookin kautta tuli ainakin 700 paheksumisen ilmausta. HSL lupasi olla yhteydessä Setaan, jotta saataisiin materiaalia moninaisuuskoulutusta varten. Eilen Seta vetosi HSL:een. Setan mukaan tietojärjestelmät, jotka perustuvat kahteen sukupuoleen, ovat haitallisia sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. HSL:n tulisi tasa-arvolain mukaisesti toimia niin, että ennaltaehkäistään syrjintä sukupuoli-idnetiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.

Kirjastoissa kirjastokortin hankinnan yhteydessä täytettävässä lomkkeessa tunnustetaan sukupuolet: ”muu” ja ”ei halua määritellä”.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Niille, jotka eivät tunne Henry Harjusolaa, youtubesta löytyy hänen tubetuksiaan. Tubeconissa hänen vloginsa on valittu vuoden kauneuskanavaksi.

3 kommenttia

Eipä tässä voi tarkastajia syyttää millään tavalla. Ihan oikeutettua varmistaa, että ei käytetä jonkun toisen korttia, kun ulkonäön ja nimen ristiriitaisuuden vuoksi on aiheellista niin epäillä.
Tuokin ongelma olisi helppo ratkaista sillä että vaihtoehtoja sukupuoleen olisi vaikka nuo neljä. Itsellenikin tarkastaja on joskus sanonut että `tää ei oo sun kortti.´ Toisaalta: mitä ihmeen tekemistä sukupuolella on ratikassa matkustamisen kanssa?

Kommenttia muokattu: 16.03.2017 klo 09:54