Deutsche Oper Berliinissä: Edward II:n esityksessä homosuudelmia enemmän kuin koskaan ennen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1
B.Z-lehti kertoi eilen ensi-illasta. Lehden kuvassa Coventryn piispa on kerännyt ympärilleen homojen vastustajat, joilla on mm. Aito Avioliitto -ryhmän tunnuksia, ilmapalloja ja julisteita.

Berliinin Deutsche Operassa oli sunnuntai-iltana Edward II:n ensi-ilta. Iltapäivälehti B.Z yritti laskea homosuudelmat: ennätysmäärä homoa. Koskaan ennen ei ole siinä oopperatalossa nähty niin paljon miesten suudelmia. (So schwul war die Deutsche Oper noch nie! Näin homo ei Deutsche Oper ole ollut koskaan ennen).

Edward II kertoo tarinan englantilaisesta kuninkaasta, homosta. Ollaan 1300-luvulla. Hän oli naimisissa ranskalaisen Isabella kanssa, mutta oli rakastunut nuoruudenystäväänsä Piers Gavestoniin. Avioliitto särkyi ja hovi kapinoi. ”Sodomistikuningas” surmattiin julmasti hehkuvalla raudalla. Wikipedia kertoo kuninkaan kohtalon.

Oopperan on ohjannut Christof Loy. Hänen aviomiehensä Thomas Jonigk on kirjoittanut libreton. Päähenkilöä Edward II:ta esittää heteromies, baritoni Michael Nagy. Hän naurahtaa B-Z:n uteluun: ”Toivon, ettei sillä ole merkitystä”. Samaa mieltä on vastanäyttelijä Ladislav Elgr, joka elää homo-kolmoissuhteessa: ”Kyse on rakkaudesta, yhdentekevää homo- vai heterorakkautta”.

On kuitenkin niin, että yhä yleisön joukosta kuuluu naurua, kun kaksi miestä suutelee.


Säveltäjä on Andrea Lorenzo Scartazzini. Se on hänen kolmas oopperansa. Tämä aihe oli häntä koskettanut jo 1991, kun Jerek Jarmanin elokuva Edward II:sta tuli elokuvateattereihin. Hän itse oli silloin keskellä kaapista-tulon myrskyä. Pääosan esittäjä Michael Nagy kuvaa musiikkia ”sielunmaisemien repeilynä”. Se ei ole Verdin tai Mozartin musiikkia. Musiikki on täynnä erilaisia sointivärejä, syntyy expressionistisia kuvia. On epätavallisia syntetisaattoriääniä, dolby-surround-efektejä, nauhoitettuja lauluääniä. Näyttämökuva vaihtelee groteskista surmaamisesta drag-esityksiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Berliiniläisen Info-radion uutisjutussa kuullaan näyttämön musiikillisia ääniä:
http://www.inforadio.de/programm/schema/sendungen/kultur/201702/105054.html

Applodit kestivät yli 10 minuuttia nmz-lehden mukaan.
- - - - -

Suomessa Kansallisooppera ei ole päässyt yhtä pitkälle yhdenvertaisuusasioissa. Homo- tai lesbosuudelmia ei oopperan lavalla ole nähty. Asia tarkistettiin Kansallisoopperasta. Baletissa on nähty ”vihjailevia” suhteita.

1 kommenttia