Suomi-emojien joukkoon myös Tom of Finland

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2

Maanantaina julkaistiin seitsemän uutta Suomi-emojia, joista yksi kuvaa Tom of Finlandia. Tom of Finlandin lisäksi Finland emoji -kokoelma täydentyi nyt Saamen lipulla, ja arktista osaamista, luontoa sekä hauskuutta kuvaavilla aiheilla.

Tom of Finland -emoji

Tom of Finland -emoji julkaistaan Tom of Finland -elokuvan 24.2.2017 järjestettävän ensi-illan sekä maaliskuussa voimaan tulevan tasa-arvoisen avioliittolain kunniaksi.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) globaali vaikutus ihmisoikeuksien edistämiseen, seksuaalivähemmistöjen itsetuntoon ja suvaitsevaisuuden lisäämiseen on ollut, ja on yhä, merkittävä.

Laaksonen lasketaan usein Suomen kuuluisimmaksi kuvataiteilijaksi ja hänen töitään on mm. Helsingissä sijaitsevan nykytaiteen museo Kiasman, New Yorkin modernin taiteen museon sekä Los Angelesin modernin taiteen museon kokoelmissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ensimmäiset valtiolliset emojit

Suomi julkaisi ensimmäisenä maana maailmassa valtiolliset emoji-kuvasymbolit joulukuussa 2015 osana ulkoministeriön tuottaman ThisisFINLAND-maakuvasivuston joulukalenteria, sekä täydensi kokoelmaa edellisenkerran suomalaisuuden päivänä keväällä 2016.

Yksi nyt julkaistuista emojeista kuvaa Helsingin Senaatintorille eksynyttä jääkarhua ("Jääkarhu, jota ei ole"), toinen mummoa lumessa, joka menee vaikka läpi harmaan talven, kolmas revontulia. Saamen kansallispäivänä julkaistulla Saamen lipulla on haluttu kunnioittaa Euroopan ainoaa alkuperäiskansaa. Saamen lippua ei ole saatavissa Unicode-emojeissa, jotka ovat valmiina päätelaitteissa.

Uusia Suomi-emojeita yhdistää ylpeys alkuperäiskansasta ja vähemmistöistä sekä arktisuus
This is Finland: Arctic emojis from Finland
This is Finland: Finland emojis

2 kommenttia

"Ulkoministeriön tiedotteen mukaan taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) globaali vaikutus ihmisoikeuksien edistämiseen, seksuaalivähemmistöjen itsetuntoon ja suvaitsevaisuuden lisäämiseen on ollut, ja on yhä, merkittävä."

Miten ToF on edistänyt ihmisoikeuksia tai suvaitsevaisuutta? Homojen itsetuntoa ToF varmasti on kohottanut kuvaamalla tavallista kookkaimpia elimiä...ei kun siis se kuuluista avoin katsekontakti. Kuuluisa ja tunnettu ToF oli, ja on sitä enemmän nyt. Kovasti hänen tuotantoonsa liitetään postuumisti kaikkea sitä emansipaatio-sälää, mitä homoliike pitää sisällään. Laaksosen taide lienee merkittävämpi sille alakulttuurille jota se kuvasi, ja jolle se tuotti kuvaa.
Itsellenikin Tom of Finland edustaa ensisijaisesti alakulttuuriaan. En koe, että ToF edustaisi suoranaisesti minua ja minun maailmaani.