Norjan luterilainen kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja keskiviikkona

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Norjan luterilainen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen aloittamisen, kun kirkolliskokous maanantaina hyväksyi uuden sukupuolineutraalin vihkikaavan, josta on poistettu sanat "sulhanen" ja "morsian". Uusi vihkikaava tulee käyttöön keskiviikkona ja sitä käytetään rinnan vanhan vihkikaavan kanssa.

Päätöksen puolesta oli 83 ja sitä vastaan 29 edustajaa.

Huhtikuussa 2016 kirkolliskokous asettui tukemaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Tuolloin päätettiin, että samaa sukupuolta olevia pareja varten valmistellaan tarvittavat vihkikaavat.

Vihkimistä vastustavat papit tai muu kirkon henkilökunta saa vapauden olla osallistumatta samaa sukupuolta olevien parien vihkitoimituksiin. Pareilla on kuitenkin oikeus vihkimiseen kotikirkossaan, vaikka paikallinen pappi ei haluaisi suorittaa vihkimistä.

Evankelis-luterilaiseen Norjan kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia maan asukkaista. Virallisesti Norja lakkautti valtionkirkon vuoden 2013 alussa. Norjassa kirkon ylin elin on yleinen kirkolliskokous.

Norjassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet avioitua vuodesta 2009 lähtien. Samaa sukupuolta olevien parisuhteen on voinut rekisteröidä vuodesta 1993 lukien.

NRK: Vielse av homofile
Norjan kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta